Home > Nieuwsberichten > 4 februari - Wereld Kanker dag

4 februari - Wereld Kanker dag28/01/2020

Dit jaar is het thema van Wereld Kanker Dag Nederland: regionale samenwerking.

Over Wereld Kanker Dag

In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen, te behandelen en mensen met kanker en hun naasten psychosociale ondersteuning te bieden. Elk jaar rond Wereld Kanker Dag brengen zij hun gezamenlijke aanbod aan zorg en ondersteuning onder de aandacht. De slogan van Wereld Kanker Dag is ‘kanker zet de wereld op z’n kop’. 

Dit jaar is het thema van Wereld Kanker Dag Nederland: regionale samenwerking. In 2020 willen we steviger inzetten op het zichtbaar maken en het vergroten van de regionale samenwerking tussen zorgverleners. De eerste en tweede lijn, maar ook de formele en informele zorg rondom kanker weten elkaar steeds beter te vinden. Een sterk regionaal netwerk met korte lijnen, gerichte verwijzing en de focus op de patiënt draagt in hoge mate bij aan het leveren van de juiste zorg op het juiste moment. Ook wij zijn onderdeel van dit regionale netwerk. 

Patiënt journey

Wij nemen vanuit het ZMC op deze dag deel aan een ‘Patiënt journey’; welke reis leg je af als patiënt wanneer je (verdenking op) kanker hebt. Op deze dag leggen we de nadruk op de ondersteunende zorg bij Kanker. Middels onze verpleegkundigen, die tevens opgeleid zijn als ondersteuningsconsulenten, proberen wij onze patiënten zo optimaal mogelijk te begeleiden in hun psychosociale vraagstukken. Onze patiënten verwijzen wij tijdig door naar de juiste partij binnen onze sociale kaart om ze ook op dit vlak passende zorg te kunnen bieden. 

Filmopnames

Er worden op Wereld Kanker Dag filmopnames gemaakt worden in onze centrale hal waarin we kort laten zien wat er gebeurt wanneer je als patiënt onder behandeling bent in het ziekenhuis. We hebben het dit keer niet alleen over de medische aspecten of de behandeling. De ‘reis’ zal starten bij een huisarts maar ook een fysiotherapiepraktijk zal aangedaan worden, inloophuizen en alle partijen daaromheen.

Kleinigheidje

Daarnaast bieden wij deze dag alle patiënten, die voor een oncologische behandeling komen in het Zaans Medisch Centrum, een kleinigheidje aan.

Zorgaanbieders in de regio die actief bijdragen aan deze dag zijn onder andere:

Huisartsen praktijk Ilpendam
Huisartsen praktijk Wormerveer
Dijklanderziekenhuis, Purmerend
Zaans Medisch Centrum, Zaandam
De Schelp, het hospice voor de Zaanstreek, Krommenie
Anna’s huis, Centrum voor Leven met kanker, Zaanstreek
Centrum voor Levensvragen, Zaanstreek Waterland
Wij Allemaal, aandacht voor (ex) Kankerpatiënten, Purmerend
Fysio Centrum Zaanland, Zaandam
Active Physio, Purmerend
Evean Thuiszorg, Zaanstreek - Waterland
Diëtistenpraktijk Suus, Monnickendam
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), Zaanstreek-Waterland
Witte Vlinder, multidisciplinair centrum voor oncologie en geriatrie, bekken- en algemene fysiotherapie, Wormerveer

Organisatie
Stichting Huis aan het Water, Katwoude

Sponsors van de dag
Openbaar Vervoerbedrijf EBS
Stichting Roparun
ZonMw
Am2change Coaching & Advies
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure