Home > Nieuwsberichten > Acute zorg betekent ook goed luisteren

Acute zorg betekent ook goed luisteren



15/12/2020

Muhammad Al-Dulaimy wist op de basisschool in Irak al dat hij dokter wilde worden.

Zijn verhuizing naar Nederland in 1996 veranderde niets aan die ambitie. Met een grote motivatie en jaren van opleiding in het VUmc kreeg hij het voor elkaar. Nu is hij internist acute geneeskunde en medisch manager voor de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Acute Opnameafdeling (AOA) in het Zaans Medisch Centrum: “Ik doe mijn werk echt voor de patiënten. Het is bijzonder dat je hen in onzekere tijden mag begeleiden bij hun ziekte.”

Net als alle internisten behandelt Al-Dulaimy patiënten met aandoeningen aan de inwendige organen. De laatste twee jaren van zijn academische opleiding specialiseerde hij zich echter ook in de acute zorg. “Ik ben er voor al die patiënten die met spoed interne geneeskundige zorg nodig hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld kanker- en dialysepatiënten met acute problemen zijn, maar ook mensen met vergiftigingen of leverfalen.” 


Spoedzorg vraagt om inlevingsvermogen

Naast de medische kant van het vak vormt ook de menselijke kant een belangrijk aspect in Al-Dulaimy’s werk: “Het zal je gebeuren dat je met de ambulance wordt binnengebracht. Wat is er aan de hand? Wat staat je te wachten? In zo’n situatie van onzekerheid en angst is inlevingsvermogen van de arts belangrijk. Niet alleen richting patiënt maar ook richting familie.”

“Natuurlijk kun je nooit alle onzekerheid wegnemen. Wel kan ik mensen verzekeren dat we alles op alles zetten om hen de beste zorg te geven. Dat betekent ook goed luisteren: een man van tegen de honderd zit misschien niet te wachten op vele onderzoeken. Dan lever ik liever de zorg, waardoor hij de feestdagen erbij kan zijn.” 


24/7 spoedarts voor de Zaanstreek

Als ziekenhuis voor een gezonde Zaanstreek investeert het Zaans Medisch Centrum al jaren in de acute zorg. Daar hoorde ook de komst van een internist acute geneeskunde in 2015 bij. Nu gaat het ziekenhuis opnieuw een stap verder. “Over een paar maanden hebben we 24 uur per dag, 7 dagen per week een SEH-arts KNMG in huis. Deze spoedartsen zijn speciaal opgeleid voor de acute zorg. Zijn zien de patiënt meestal het eerst, doen de eerste onderzoeken en stellen de diagnose: welke zorg heeft iemand nodig?” 

“Met 24/7 een SEH-arts leggen we de lat nog hoger in de acute zorg. Dat betekent overigens niet dat we een patiënt alles kunnen bieden. Sommige acute patiënten hebben academische zorg nodig, bijvoorbeeld bij een herseninfarct of dotterbehandeling. Daarvoor werken we nauw samen met onder meer het Amsterdam UMC. Zo krijgen patiënten de juiste zorg op de juiste plaats. We doen dichtbij wat dichtbij kan, maar kunnen ook snel schakelen als er verregaande specialistische zorg nodig is.”


Arts in coronatijden

Ook voor Muhammad Al-Dulaimy waren het de afgelopen maanden hectische tijden. Als medisch coördinator voor het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Zaanstreek is hij er verantwoordelijk voor dat alle coronapatiënten een ziekenhuisplek krijgen. 

“Als Zaans Medisch Centrum zijn we er voor de Zaanstreek, dus als inwoners spoedzorg nodig hebben, wil je hen kunnen helpen. Maar op een gegeven moment lagen er zoveel coronapatiënten op onze verpleegafdelingen en intensive care dat we niet anders konden dan uitplaatsen. Zo’n uitplaatsing gaat je echt aan het hart, want is het vreselijk voor de familie. Gelukkig neemt het aantal patiënten nu af en is er ruimte om mensen op te vangen.”


“Kan ik direct naar de spoedeisende zorg komen?”

Om te zorgen dat u de juiste zorg krijgt, vraagt het Zaans Medisch Centrum u om altijd eerst te bellen:

  • Bij een levensbedreigende situatie belt u 112.
  • Bij overige situaties belt u eerst de huisarts.
    • Op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur belt u uw eigen huisarts.
    • ’s Avonds, ’s nachts, ’s weekends en tijdens de feestdagen belt u de Huisartsenpost: 075 -  653 30 00. 

Goed om te weten: 

  • De spoedzorg heeft een eigen ingang aan de Heijermansstraat. Er is één balie voor de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost Zaanstreek.
  • Het kan voorkomen dat we iemand die later binnenkomt, eerder helpen. We kijken daarbij naar de ernst van de klachten.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure