Home > Nieuwsberichten > "Goede zorg voor corona- én reguliere patiënten"

"Goede zorg voor corona- én reguliere patiënten"02/10/2020

Deze zomer leek het coronavirus even ver weg, maar inmiddels zit Nederland in de tweede coronagolf. Hoe heeft het Zaans Medisch Centrum zich hierop voorbereid? Hoe kunnen we coronapatiënten weer goed helpen? En wat betekent de terugkeer van corona voor de reguliere zorg? Bestuurder Marian de Vries en longarts Serge van Wolferen leggen uit wat het ziekenhuis allemaal doet om zowel corona- als reguliere patiënten goed te ontvangen.

Volgens Marian de Vries is er een groot verschil met de eerste piek van begin dit jaar. “We hebben deze zomer de tijd gehad om ons goed voor te bereiden. De draaiboeken liggen nu klaar en we hebben met ziekenhuizen in de regio onderling afspraken gemaakt over de verdeling van coronapatiënten. Krijgt een van de ziekenhuizen te maken met een besmettingshaard, dan nemen we als het nodig is patiënten van elkaar over, zodat de reguliere zorg kan doorgaan.”

Meer beschermingsmiddelen en bedden

Van Wolferen voegt toe: “We hebben onze voorraad mondmaskers en andere beschermingsmiddelen inmiddels flink uitgebreid. Bovendien dragen we met 4 extra bedden op de intensive care bij aan de landelijke afspraak om tot 1700 IC-bedden te komen. Onze kliniek gaat 11 extra bedden tellen.”

Volgens De Vries is het moeilijk om IC-verpleegkundigen voor de extra bedden te vinden. “Gelukkig hebben veel collega’s zich weer bereid verklaard om bij te springen op de IC en op de verpleegafdelingen als dat nodig is. Zij volgen nu scholing in de zorg voor coronapatiënten. In het voorjaar konden we rekenen op de support van zes verpleegkundigen van Defensie. We hebben gevraagd of ze ons weer kunnen helpen.”

Betere behandeling

De zorg voor coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is volgens Van Wolferen verbeterd. “Het Zaans Medisch Centrum volgt de landelijke richtlijnen. Met het antivirale geneesmiddel remdesivir en de ontstekingsremmer dexamethason kunnen we coronapatiënten nu beter behandelen.”

Ondertussen gaat de reguliere zorg zoveel mogelijk door. De Vries: “Het is ons er alles aan gelegen om alle andere patiënten goed te blijven helpen. In de eerste golf moesten we de reguliere zorg tot het minimale beperken. Dat proberen we nu zo lang mogelijk te voorkomen. Moeten we nu door grote aantallen coronapatiënten weer een stap terugzetten, dan doen we dat stapsgewijs en heel gericht. ”

Gemotiveerd

Volgens Van Wolferen en De Vries is de spirit onder medewerkers nog steeds goed. “Wel is het zo dat veel verpleegkundigen opzien tegen een nieuwe flinke stijging van het aantal coronapatiënten. De mentale en fysieke belasting is enorm. Wie ons wil helpen, doet dat vooral door zich aan de coronamaatregelen te houden.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure