Home > Nieuwsberichten > Hoe is het binnen de muren van het Zaans Medisch Centrum? 'Vorig jaar trokken we een sprint, nu lopen we een coronamarathon'

Hoe is het binnen de muren van het Zaans Medisch Centrum? 'Vorig jaar trokken we een sprint, nu lopen we een coronamarathon'



10/05/2021

Dagblad Zaanstreek, vrijdag 7 mei

Besmettingen hier, vaccinatiezorgen daar: de coronaproblemen blijven voortduren in de zorg. In het Zaans Medisch Centrum (ZMC) redden ze het nog, maar de zorgen voor hun medewerkers en de vaccinatiebereidheid houdt het coronateam bezig: „Vorig jaar trokken we een sprint, nu lopen we een marathon.”
 
Zaandam - Zorgmanager en lid van het coronabeleidsteam Martine Rebel, teamcoördinator op de ic en ic-verpleegkundige Dineke Riesen en hoofd Spoedeisende Hulp Maureen Tieman hebben donderdagmiddag één uurtje om te zitten. Logisch, ze sturen teams en afdelingen aan die zich dagelijks afvragen hoeveel coronapatiënten binnen worden gereden of gevlogen en hoeveel collega’s naar hun werk kunnen komen. Zeker in de meivakantie. Hoe is het met ze? En hoe staat het ZMC er eigenlijk voor?
Volgens Rebel gaat het ondanks de grote druk goed in het ZMC, al is het heel anders dan in de eerste coronagolf. „Er is veel focus op aantallen in het nieuws, terwijl we inmiddels wel weten wat de algemene stand is rond corona in ziekenhuizen. Maar wat deze periode onderscheidt van bijvoorbeeld maart en april vorig jaar, is dat we er nu ook voor zorgen dat de reguliere zorg zoveel mogelijk door gaat. We willen de operatiekamers zoveel mogelijk open houden. Het is continu balanceren. Durven we op dat moment dat risico aan te nemen om die verpleegkundigen naar de OK te sturen, bijvoorbeeld?” Tieman is niet alleen hoofd van de Spoeideisende Hulp, maar houdt ook overzicht op de ic, gipskamer en de corona-afdeling. Dat zijn veel ballen om hoog te houden, toch? 

Evaluaties
„Het is inderdaad veel, maar ik doe het met heel mijn hart. Ik zie het ook niet als iets vervelends. Na de meerdere overleggen ’s ochtends ben ik te vinden op de afdelingen om te kijken hoe het ervoor staat. Ik kijk hoe het gaat met de mensen. Omdat dit zo lang voortduurt, vragen we heel veel van onze medewerkers. We moeten goed in de smiezen houden of men het redt als individu, niet alleen als zorgmedewerker. Dus houden we ook evaluaties.” 
Tieman en Rebel maken zich druk om de persoonlijke toestand van de medewerkers. „Verzuim is ook hoger, dus je vraagt van het team om meer te doen met minder mensen. Dus af en toe wordt het randje daar opgezocht om te kijken of we het wel gaan redden die dag. Het zijn toppers, met elk ook een eigen leven en een gezin.” 
Teamcoördinator Dineke Riesen: „Soms moeten we een externe kracht inhuren. Het vaste team is alleen maar blij als er extra handjes komen. Het zijn geen vreemden meer, omdat het zo lang duurt.”

Dwingen
De drie vrouwen hebben nog niemand moeten forceren om te komen werken. Veel medewerkers bieden in overleg zelf aan om in een weekend te werken of een dienst over te nemen.
„We doen er alles aan om mensen niet te dwingen om te werken”, aldus Tieman en Rebel. „Dat is het laatste wat we willen. Dat hebben we gelukkig nog niet hoeven doen. Als er een verplichting komt, dan wordt het heel onveilig voor de mentale gezondheid van onze mensen. Maar we lossen het met elkaar op, een extra dienst of nachtje daar. Daar zijn we heel dankbaar voor, maar het begint structureel te worden.’’
Daar zit een grote zorg, want het ZMC weet ook niet wanneer er een einde komt aan corona. ,,Gelukkig hebben we een vangnet. Andere ziekenhuizen zorgen er elke dag voor dat wij het kunnen volhouden, als er te veel patiënten zijn worden ze opgevangen.” 
Of er in het ZMC meer jongere mensen op de ic liggen, kan Rebel geen uitspraak over doen. „We zijn een klein ziekenhuis, met acht IC-bedden voor corona en zestien kliniekbedden - dus we zijn niet representatief voor zo’n conclusie.”


Vaccineren
Naast het goed laten verlopen van de corona- en reguliere zorg, het gezond houden van de medewerkers en de roosters, wil het crisisbeleidsteam van het ZMC ook iets doen aan de vaccinatiebereidheid in de Zaanstreek. 
Rebel: „We hopen dat iedereen zich massaal gaat vaccineren. We zijn bezig om een gesprek op te starten met het RIVM, GGD, huisartsen en gemeente Zaanstad, om te kijken of wij als ziekenhuis kunnen helpen om de vaccinatiebereidheid te vergroten. Welke vormgeving dat krijgt, weten we nog niet. Veel testen en vaccineren is onze weg uit de crisis. Hier is het vaccinatiepercentage heel hoog, en dat voorbeeld willen we graag uitdragen. Het is niet echt onze rol, maar misschien dat we iets kunnen bijdragen - we zijn een belangrijke speler rondom corona.”
Rebel en Tieman houden vol, en halen ondanks de zorgen veel voldoening uit het meer dan fulltime werken. Met Dineke gaat het ook goed: zij zit zowel als op kantoor als naast de bedden van de coronapatiënten. „Die balans vind ik fijn. En ik wil ook wel benadrukken dat ondanks de hoge druk, de patiënten en de familie daar niets van merken. De kwaliteit blijft hoog. Soms krijgen we ook kleine of grote giften daardoor. Bloemen, chocola, en volgende week zelfs 1800 ijsjes. Dat maakt voor ons een enorm verschil.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure