Home > Nieuwsberichten > Nieuwe ingreep in het ZMC: behandelmethode goedaardige prostaatvergroting (UroLift)

Nieuwe ingreep in het ZMC: behandelmethode goedaardige prostaatvergroting (UroLift)15/05/2018

Veel mannen vanaf hun 50ste hebben last van prostaatklachten zoals flinke aandrang, slecht kunnen uitstellen, vaker naar de WC, met name ook ’s nachts moeten plassen. Als de prostaat aangroeit, vernauwt deze de plasbuis waardoor het plassen minder makkelijk gaat.

Urologen hebben diverse methoden ter beschikking om een goedaardige prostaatvergroting te behandelen Tot nu toe was een medicamenteuze of een operatieve therapie de gouden standaard.

Uroloog Sigrun Langbein: “Ik ben zeer verheugd dat wij deze behandeling hier kunnen uitvoeren. Het is een fantastische ontwikkeling die de zorg voor de patiënt nog meer optimaliseert”. 

Sinds enkele jaren bestaat er een andere techniek genaamd de UroLift; door het inbrengen van kleine ankertjes (bandjes) worden de vergrote prostaatkwabben opzij getrokken. Hierdoor ontstaat er tussen de prostaatkwabben weer meer ruimte in de plasbuis, wat het plassen makkelijk maakt.

In dagopname worden deze bandjes onder verdoving endoscopisch via de plasbuis ingebracht. De patiënt heeft dan eventjes een katheter maar kan later bijna altijd zonder katheter naar huis. Hierdoor hoeft de patiënt vaak geen medicijnen of een operatie te ondergaan. De UroLift is een veilige en effectieve methode, die het krijgen van een erectie en zaadlozing niet vermindert. De methode heeft als voordeel dat er niet gesneden hoeft te worden en er geen prostaatweefsel wordt verwijderd.

Voordelen

  • Deze behandeling is minimaal invasief en geeft nauwelijks bloedverlies.
  • Patiënten kunnen in dagbehandeling geholpen worden
  • Er wordt niet gesneden
  • Er wordt geen prostaatweefsel verwijderd

De urologie van het ZMC is inmiddels hét centrum voor UroLift boven het IJ-kanaal en Amsterdam. Er zijn in Noord-Holland geen andere ziekenhuizen die deze ingreep uitvoeren.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2018 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure