Home > Nieuwsberichten > Uit de media: 'Diagnose nog nauwkeuriger vast te stellen'

Uit de media: 'Diagnose nog nauwkeuriger vast te stellen'06/12/2018

Cardiale MRI nieuwe beeldvormende techniek bij Zaans Medisch Centrum.

Het Zaans Medisch Centrum heeft sinds deze zomer een nieuwe beeldvormende techniek in huis om hartaandoeningen nog beter vast te stellen. Bij cardiale MRI (Magnetic Resonance Imaging) ligt de patiënt in een scanner, die op basis van magneettechnologie afbeeldingen van het hart maakt. Cardioloog Derk Verschure en radioloog Frans van Hoorn leggen de voordelen van de MRI uit.

De jonge cardiologen Derk Verschure en Pieter Dijkmans en radioloog Frans van Hoorn hadden de kennis al in huis en de apparatuur voor de cardiale MRI was al aanwezig. Om het onderzoek uitvoerbaar te maken, moesten onder meer de vijf laboranten worden opgeleid die de scans nu uitvoeren en zoiets vergt tijd. De specialisten zijn enthousiast dat hun patiënten sinds afgelopen zomer bij het ZMC terechtkunnen voor dit onderzoek. "Onze patiënten hoeven nu minder ver te reizen, want we hebben de kennis en kunde hier. Verder zijn de wachttijden relatief kort, wat cruciaal is bij cardiale MRI, en kennen we de patiënten", legt Verschure uit.

Volgens Verschure is cardiale MRI een grote aanvulling op de al bestaande diagnostische mogelijkheden. "Soms is het lastig om een diagnose te stellen. Bijvoorbeeld in sommige gevallen als we moeten vaststellen of het om een hartinfarct of een ontstoken hartspier gaat. Met cardiale MRI kunnen we dat onderscheid dan maken. Dit is heel belangrijk, want de ene hartziekte vereist een andere behandeling dan de andere."


In de praktijk

De cardioloog ziet de patiënt en vertaalt de klachten naar een onderzoek om een diagnose vast te stellen. Als daarbij cardiale MRI nodig is, voeren laboranten op verzoek van de cardioloog scans uit. De radioloog analyseert dan de beelden. Daar komt in overleg met de cardioloog een diagnose uit.

Frans legt het onderzoek in het kort uit. "Het duurt maximaal een uur en patiënten hoeven zich niet voor te bereiden. Ze liggen in de scanner, wat niet gevaarlijk is, maar wel minder prettig kan zijn voor mensen met claustrofobie. Bij cardiale MRI maken we geen gebruik van röntgenstraling, maar van magneettechnologie. Om scherpe afbeeldingen van het hart te kunnen maken, dat immers pompt en beweegt, krijgt de patiënt ademhalingsinstructies en via een infuus een contrastmiddel toegediend. Ook krijgt hij of zij een koptelefoon op omdat de scanner lawaai maakt."

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2019 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure