Home > Nieuwsberichten > Uit de media: 'Het ZMC gelooft in de kracht van eten'

Uit de media: 'Het ZMC gelooft in de kracht van eten'21/12/2018

Zaans Medisch Centrum serveert verantwoorde, maar feestelijke kerstmaaltijden
 

Wie rond kerst in het ziekenhuis belandt, heeft dubbel pech. Daarom zorgt het Zaans Medisch Centrum ervoor dat haar patiënten toch een beetje het kerstgevoel mee kunnen krijgen. Het Zaanse ziekenhuis creëert een kerstsfeer en op de menukaart verschijnen kerstmaaltijden. "De patiënt staat immers centraal", zegt Martijn Koot, verantwoordelijk voor facilitaire zaken bij het ZMC. 


"De balustrade is versierd en het gebouw heeft een sfeervolle kerstverlichting", zegt Koot. "De vleugel in de hal is uiteraard weer vrij te bespelen en er komt daar ook een wensenboom. Naast drie kerstbomen is rond de kerstdagen de kerststal op de begane grond er weer. Deze kerststal is al tientallen jaren te zien in het ziekenhuis en wordt altijd druk bezocht." "We hebben een kerstmenukaart, met onder meer gevulde hoenderfilet met aardappelgratin, sperziebonenrolletjes en gestoomde zalm. Als extraatjes serveren we ook kerststolletjes en de typisch Zaanse duivekater", vult David Drogtrop aan. Hij is namens foodserviceorganisatie en ZMC-partner Albron verantwoordelijk voor de voeding binnen het ziekenhuis. 

Voedingsconcept

Goede voeding is immers van groot belang voor patiënten. Albron en het ZMC vonden elkaar dan ook in hun gedeelde visie over voeding. "Het ZMC gelooft in de kracht van eten. Goed eten draagt bij aan het herstel van de patiënt. We sturen hierbij onder meer aan op een grote eiwitopname, omdat dit vaak de belangrijkste bijdrage aan het herstel levert", legt Drogtrop uit. 

De basis van het voedingsconcept is de menukaart, die divers en flexibel is, zodat mensen veel keuze hebben. Zowel qua ontbijt, lunch, als avondeten en drinken. Voor het avondeten zijn er elke dag twee keuzes, maar voor wie wat anders wil, is er nog een aantal andere opties beschikbaar. Drogtrop: "De gezonde basis van de avondmaaltijden is dat er altijd eiwitten, groenten en zetmeel inzitten. Mensen eten echter alleen goed als het er ook aantrekkelijk uitziet en vooral lekker smaakt. Dus dat is altijd het uitgangspunt!" 
Het voedingsteam binnen het ZMC, bestaande uit diëtisten, verpleging, voedingsassistenten en specialisten, zorgt ervoor dat elke patiënt de voor hem of haar juiste maaltijd krijgt. "De voedingsassistente vraagt naar hun wensen en weet vanuit het team wat gezien hun medische situatie het beste is. Elke afdeling bij het ZMC heeft daarvoor een eigen keuken met een vast team voedingsassistenten", legt Drogtrop uit.

Dieet

De menukaart is ook afgestemd op mensen die niet alles kunnen eten en drinken. "We houden rekening met diëten en voorkeuren in verband met bijvoorbeeld glutenallergie, lactose-intolerantie en religie. We willen zo veel mogelijk de persoonlijke en medische behoeften van patiënten op elkaar afstemmen. Ze krijgen voedingsadviezen, maar beslissen uiteindelijk wel zelf. Ook dat stukje eigen regie bij de patiënt draagt weer bij aan een beter welzijn en beter herstel."
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2019 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure