Home > Nieuwsberichten > Witte jassen paraat voor knalslachtoffers in Purmerend en Zaandam

Witte jassen paraat voor knalslachtoffers in Purmerend en Zaandam31/12/2019

De witte jassen staan klaar op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in Purmerend en Zaandam. Extra scherp vandaag op vuurwerkslachtoffers.

De hele dag wordt er geknald, dus de hele dag is er ook risico op knalslachtoffers. Het Zaans Medisch Centrum heeft de normale bezetting van vier verpleegkundigen, een SEH-arts, twee arts-assistenten en een secretaresse opgeschaald met een extra arts, een extra verpleegkundige en extra administratieve ondersteuning.

De nachtdienst in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend werkt ook met versterking. Op de spoedeisende hulp is een extra arts en ook de huisartsenpost heeft versterking van een extra arts. Twee artsen en twee verpleegkundigen staan tijdens de jaarwisseling in Purmerend klaar voor vuurwerkslachtoffers. ,,Maar we zien ze liever niet. Blijf achter glas. Achter glas kunnen kinderen ook prima vuurwerk kijken’’, zegt SEH-arts Inge Doodeman.

Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers daalt, vergeleken met bijvoorbeeld tien jaar geleden, signaleert het ZMC. De afgelopen jaarwisseling waren er in de regio Zaanstreek/Waterland iets meer dan tien incidenten met vuurwerk. Gelukkig gingen hierbij geen ogen of vingers verloren.

Minder oogletsel

Bij het ZMC werden de vorige jaarwisseling vier mensen binnengebracht met verwondingen aan handen en het gezicht door vuurwerk. Bij het Dijklander Ziekenhuis kwamen twee slachtoffers binnen van vuurwerk met vooral brandwonden aan de handen. ,,Het aantal slachtoffers met extreem oogletsel neemt af, waarschijnlijk dankzij de vuurwerkbrillen’’, zegt teamleider Sandra Magnée. ,,Nog mooier zou zijn als we helemaal geen vuurwerkslachtoffers meer krijgen.’’ Bij veel slachtoffers kan het ziekenhuis opschalen. ,,Als het volloopt, hebben we altijd back-up’’, zegt ze. Zware brandslachtoffers kunnen bovendien naar het brandwondencentrum Beverwijk en oogslachtoffers naar het gespecialiseerde oogziekenhuis in Rotterdam.

Op oudejaarsdag zijn er overdag ook vaak vuurwerkslachtoffers, constateert de SEH-arts. De jaarwisseling zelf start op de spoedeisende hulp doorgaans rustig. ,,We kunnen elkaar om twaalf uur nog een gelukkig nieuwjaar wensen en daarna komen ze binnendruppelen. We bereiden ons voor op andere verwondingen dan anders: de brandwondenpakketten en speciale therapieën liggen klaar.’’
Naast verwondingen door vuurwerk, is alcoholvergiftiging met de jaarwisseling een goede tweede op de spoedeisende hulppost. ,,Maar dat is ook een beetje het gewone weekendwerk. Dan zien we ook altijd veel slachtoffers van drank en drugs.’’

Puberjongens lopen grootste risico op vuurwerkletsel

De helft van de vuurwerkslachtoffers is onder de 16 jaar en 90 procent is man. Dat blijkt uit onderzoek naar vuurwerkletsel door arts-onderzoeker Daan van Yperen, verbonden aan het Brandwondencentrum Rotterdam en aan de afdeling traumachirurgie van het Erasmus MC. Het onderzoek toont aan dat de helft van de ongevallen is veroorzaakt door het vuurwerk van een ander, en de andere helft door eigen gedrag. Van Yperen: ,,Vuurwerk maakt iets roekeloos los bij mensen. Het nodigt uit tot onveilig gedrag. Bijvoorbeeld het gooien van vuurwerk naar elkaar en omstanders, of het vasthouden van aangestoken vuurwerk in je hand.’’
Vanzelfsprekend waarschuwt hij: ,,De impact van een vuurwerkongeval kan dus enorm zijn. Vuurwerkletsel bepaalt voor deze jongens de (on)mogelijkheden voor de rest van hun leven. Op het gebied van werk, sport of relatie.’’
Hij is blij met het initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting om dit jaar een aparte campagne te ontwikkelen met vloggers om de tieners te bereiken. ,,Soms zie je dat door vuurwerk een toekomstdroom in één nacht in duigen valt. En word je geen piloot of topsporter.’’

Vuurwerkbril op, aansteeklont aan

Wie vuurwerk afsteekt wordt aangeraden een vuurwerkbril op te zetten en een aansteeklont te gebruiken. Tips van de Nederlandse Brandwonden Stichting:

  • Gebruik een plastic tas om je vuurwerk in te bewaren. Die vat niet snel vlam én kan je uit je hand laten vallen. Uiteraard steek je alleen legaal vuurwerk af.
  • Draag geen brandbare kleding (nylon) en draag geen jas met wijde zakken of een capuchon. Ook een sterretje kan een grote brandwond veroorzaken wanneer het klem zit tussen jas en trui.
  • Afstand! Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en hou minimaal acht meter afstand van het vuurwerk. Let ook op de windrichting en bijvoorbeeld bomen.
  • Steek nooit vuurwerk af vanuit je hand en gooi geen vuurwerk naar mensen of dieren.
  • Lees overdag al de gebruiksaanwijzing. We zien vaak dat er ongelukken gebeuren doordat het te donker is om te lezen. Dan staat bijvoorbeeld het vuurwerk ondersteboven. Weten wat je afsteekt voorkomt dit.
  • Steek vuurwerk dat niet afgaat nooit opnieuw aan en maak vuurwerkafval goed nat voor je het opruimt.

 

Bron: Dagblad Zaanstreek, 31-12-2019

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure