Home > Nieuwsberichten > Zaans Medisch Centrum komt in actie voor laaggeletterden

Zaans Medisch Centrum komt in actie voor laaggeletterden26/06/2019

Ook Zaans Medisch Centrum en Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) komen in actie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan, werken lokale organisaties en bedrijven samen in het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek-Waterland. Op woensdag 19 juni 2019 hebben ook het Zaans Medisch Centrum en de SMD hun ambities uitgesproken om in actie te komen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Inmiddels doen 22 organisaties mee aan het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek Waterland. 

Complexe maatschappij

Bij laaggeletterden wordt vaak gedacht aan eerste generatie migranten of mensen met leerproblemen. Maar de samenleving wordt steeds complexer en de hoeveelheid informatie die we moeten verwerken neemt toe. Steeds meer mensen hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor hun privéleven (denk aan internetbankieren of het lezen van een overheidsbrief), maar beïnvloedt ook hun kansen op de arbeidsmarkt.

Taalakkoord

Daarom hebben inmiddels 22 lokale organisaties, waaronder Gemeenten Zaanstad, Purmerend en Waterland, lokale bedrijven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, taalaanbieders, UWV Zaanstreek-Waterland, GGD en Stichting Lezen en Schrijven de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. Op 19 juni hebben het Zaans Medisch Centrum en de SMD, waar ook een deel van de sociale wijkteams onder valt hun ambities uitgesproken en ook het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek Waterland ondertekend. Zij hebben de ambitie om taal bespreekbaar te maken, patiënten, cliënten te helpen, werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.

Taallunch 

De ondertekening vond plaats tijdens een Taallunch georganiseerd door en voor de taalpartners  bij het Zaans Medisch Centrum. Tijdens de lunch ging Natasja Groothuismink, wethouder van de gemeente Zaanstad, in gesprek met taalambassadeur Dicky Gingnagel over de urgentie en verstrekkende gevolgen van laaggeletterdheid. Aanwezigen hoorden van hem hoe het is om laaggeletterd te zijn en welke gevolgen dit had voor zijn werk en gezondheid. Hij gaf praktische tips over hoe je als werkgever laaggeletterdheid in jouw bedrijf kunt herkennen. Stichting Lezen en Schrijven gaf aanvullend praktische tips om taal op de werkvloer te verbeteren. 


Fotografie: Elisabeth Beelaerts Fotografie 
Personen op de foto: vlnr
Ruurd Jan Roorda – voorzitter Raad van Bestuur Zaans Medisch Centrum 
Natasja Groothuismink  –  wethouder gemeente Zaanstad
Akkelien Canrinus – SMD 
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure