Home > Nieuwsberichten > Ziekenhuizen in Amsterdam vaak vol, 'Desnoods zetten we bij topdrukte er een extra bed bij'

Ziekenhuizen in Amsterdam vaak vol, 'Desnoods zetten we bij topdrukte er een extra bed bij'20/08/2021

Uit de media

Lees het artikel op NHD.nl


Ziekenhuizen in Amsterdam vaak vol, zwangere vrouw moet voor bevalling uitwijken naar Zaandam: ’Desnoods zetten we bij topdrukte er een extra bed bij’

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) krijgt deze zomer steeds vaker het verzoek om zwangere vrouwen uit Amsterdam op te vangen. Op piekmomenten liggen de ziekenhuizen in de hoofdstad vol, waardoor er moet worden uitgeweken naar de Zaanstreek. „Maar zwangeren uit onze eigen regio gaan altijd voor”, zegt gynaecoloog Stef Kaandorp van het ZMC.


Er worden meer baby’s geboren dan in 2020, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Augustus en september zijn al langer populaire maanden om een kindje te krijgen. Daarbij hebben veel ziekenhuizen te maken met een tekort aan verpleegkundigen. De geboortegolf zorgt voor veel piekmomenten in Amsterdamse ziekenhuizen.

Dat het ZMC ook zwangere vrouwen opneemt van buiten de Zaanstreek is niet nieuw. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam bestaat niet meer en het geboortecentrum van het Dijklander Ziekenhuis is gevestigd in Hoorn, waardoor er geen bevallingen mogelijk zijn op de locatie in Purmerend. Hierdoor vangt het ZMC meer zwangeren uit Amsterdam en Waterland op.

„Om het makkelijker te maken voor verloskundigen hebben we in de regio gezorgd voor een digitaal zorgportaal”, zegt gynaecoloog Stef Kaandorp van het ZMC. In dit portaal kunnen eerstelijns verloskundigen zien in welke ziekenhuizen in de regio nog plek is. „Hierdoor gaat het zoeken naar een beschikbare verloskamer sneller”, zegt Kaandorp. Hij vindt dat de extreme drukte in Amsterdam, waar vrouwen uren moeten wachten op een verloskamer of pijnstilling, ’de kwaliteit van zorg niet ten goede komt’.


Pijnstilling

De gynaecoloog merkt dat het drukker is op de verloskunde-afdeling dan vorig jaar. Al zit het ZMC niet zo vaak vol als de ziekenhuizen in Amsterdam. „Er zijn een of twee momenten per week dat we een paar uur lang het portaal dichtzetten voor zwangeren buiten onze regio. Maar we zorgen ervoor dat er altijd plek is voor zwangere Zaankanters en patiënten die hier al begeleid worden. In acute gevallen zetten we er desnoods een bed bij.”


Paspoort

De Amsterdammers zijn volgens Kaandorp positief over de geboortezorg in het ZMC. Hij noemt wel een minpunt waar veel ouders over vallen: ’Amsterdam’ komt niet in het paspoort van de pasgeboren baby te staan omdat het kindje in Zaandam is geboren.

Een medewerker van het Dijklander Ziekenhuis bevestigde eerder in deze krant dat het aantal bevallingen hoger ligt dan vorig jaar. Stokman vertelde in juli dat de verwachting voor het aantal geboortes in september 24 procent hoger ligt dan in 2020. Een woordvoerster van het Dijklander laat weten dat het ziekenhuis nauwelijks Amsterdamse zwangeren opvangt. Ook kunnen de medewerkers de drukte - ondanks de geboortegolf - goed aan.

 

 

Bron: Dagblad Zaanstreek, 18 augustus 2021

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure