Home > Nieuwsberichten > ZMC sluit zich aan bij AYA-netwerk

ZMC sluit zich aan bij AYA-netwerk16/12/2021

Optimale ondersteuning voor jongvolwassenen met kanker

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) gaat als een van de eerste ziekenhuizen in de regio Zaanstreek Waterland AYA zorg bieden. AYA (adolescents & young adults) zorg is voor patiënten tussen de 18 en 39 jaar. Deze patiënten kunnen voortaan een beroep doen op extra ondersteuning die optimaal past bij hun levensfase.
Kanker is zeldzaam op deze leeftijd en kent bijzondere medische, (psycho)sociale en andere karakteristieken. Voor iedere patiënt die boven de 18 jaar voor het eerst de diagnose kanker krijgt, speelt zorg en behandeling zich af bij de volwassen afdelingen en specialismen in de ziekenhuizen en is daarmee per definitie verspreid over het land.


Unieke zorgbehoeften

Bij de diagnose kanker staat plotseling hun wereld op z’n kop en hebben ze hele normale vragen in een abnormale situatie. Zij hebben unieke medische en psychosociale zorgbehoeften typerend voor hun levensfase. Zij hebben vragen over ziekte en behandelingen en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld: vruchtbaarheid, studeren, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis, het aangaan van relaties. Juist dan is er zorg nodig die stilstaat bij wat zij nodig hebben tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg.


AYA zorg belangrijk

Nederland loopt op het gebied van AYA zorg voor op de rest van Europa, we zijn als AYA Jong en Kanker zorgnetwerk een pionier. Elk ziekenhuis dat oncologische zorg geeft aan AYA’s, hoort te voldoen aan SONCOS-normen. Het jong en kanker zorgnetwerk, waarbinnen AYA zorg is georganiseerd, stelt per 1 januari 2021 een contactpersonen in bij algemene ziekenhuizen. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Binnen elk regionaal netwerk zijn er 1 of 2 AYA-kenniscentra bij de UMC’s en het AVL met AYA-zorgteams. 

Het zorgnetwerk groeit ook omdat steeds meer ziekenhuizen en professionals uit de eerste lijn aansluiten. Doorverwijzing naar de (regionale) AYA-poli bij een UMC vindt plaats als er sprake is van specifieke ondersteuningsbehoefte, complexe multidisciplinaire zorg en/of complexiteit in de persoonlijke omstandigheden van de AYA. Regionaal gaat ZMC onderdeel uit maken van het regionale AYA zorgnetwerk Noord-West dat geleid wordt door het Amsterdam UMC en het AVL waar ook de 2 AYA-poli zorgteams zijn.


AYA team

Ons AYA zorgteam in het ZMC bestaat uit oncologen, oncologisch chirurgen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Dit maakt dat het mogelijk om de AYA zorg ziekenhuisbreed te introduceren.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure