Home > Poliklinieken > Sportspreekuur

Sportspreekuur

De polikliniek in het kort

  • Voor iedereen met een sportblessure
  • Samenwerking tussen traumachirurg, orthopedisch chirurg en radioloog
  • Goede samenwerking met sportfysiotherapeuten
  • Ook aandacht voor preventie
Polikliniek
075 650 12 65 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 0.14
Openingstijden poli
op werkdagen 8.00 - 17.00 uur, in even weken ook dinsdag 17.00 – 21.00 uur

Over het sportspreekuur

Sporten is gezond, maar helaas gaat het soms gepaard met blessures. Vaak is onduidelijk wat er aan de hand is, of wat de oplossingen zijn. Met dit soort vragen kunt u terecht op ons sportspreekuur. Het sportspreekuur is bedoeld voor sportliefhebbers van alle leeftijden en niveaus.


Wat bieden wij

  • ​Snel de juiste diagnose
  • Snel bij de juiste arts en beste behandeling
  • Deskundig sportmedisch advies
  • Binnen één week een afspraak
  • Een team van artsen (traumachirurg, orthopeed, radioloog) werkt samen aan uw behandeling
  • De artsen werken samen met de sportfysiotherapeuten bij u in de buurt
  • Iedere sporter is voor ons een topsporter en krijgt van ons een topbehandeling

Diagnose

Uw huisarts of sportarts heeft u doorverwezen naar ons sportspreekuur. Hier werken traumachirurg, orthopedisch chirurg en radioloog samen aan uw snelle herstel. Ook is er een samenwerking met de sportfysiotherapeuten bij u in de buurt. Op 1 dag bekijken alle specialisten uw blessure vanuit hun eigen specialisme. Door hun ervaring in en met de sport krijgt u de juiste diagnose. Als u geopereerd moet worden, plannen we in overleg met u de operatie. We werken nauw samen met het netwerk sportfysiotherapie en kunnen u gericht verwijzen als dit nodig is.


Behandelplan

Nadat op het sportspreekuur de diagnose is gesteld, volgt er een voorstel voor een behandeling. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn, maar kan ook niet-operatief zijn. Een goede samenwerking met de sportfysiotherapeuten uit uw buurt is hierbij gegarandeerd.

Snelle diagnose
Door het sportspreekuur weten sporters met een blessure snel waar ze aan toe zijn. Zij kunnen soms op dezelfde dag, maar altijd binnen een week gezien worden op het sportspreekuur. Tijdens het sportspreekuur kijken drie verschillende artsen naar uw blessure. De traumachirurg, de orthopedisch chirurg en de radioloog werken samen om u de beste zorg te bieden. Ze overleggen over de blessure en de verschillende mogelijke oplossingen.
Door hun ervaring in en met de sport komen zij samen tot de beste behandeling. Een operatie is lang niet altijd nodig. Soms volstaat bijvoorbeeld fysiotherapie. De sportspecialisten werken hiervoor samen met de sportfysiotherapeuten bij u in de buurt. Ook is er tijdens het sportspreekuur aandacht voor preventie: hoe voorkom je dat een blessure opnieuw ontstaat of hoe zorg je dat de klachten minder worden?


Niet-operatieve behandeling

Een operatie is lang niet altijd nodig. Soms volstaat bijvoorbeeld fysiotherapie. De sportspecialisten werken hiervoor samen met de sportfysiotherapeuten bij u in de buurt.


Operatie

Als u geopereerd moet worden, begeleidt onze verpleegkundige u naar de wachtkamer. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u geopereerd wordt. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. Afhankelijk van het soort operatie wordt u plaatselijk verdoofd of krijgt u een ruggenprik of algehele narcose. Als u onder volledige narcose bent geweest, wordt u wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u even bijkomen, voordat onze verpleegkundige u naar de afdeling brengt.


Preventie

Tijdens ons sportspreekuur is er ook aandacht voor preventie: hoe voorkom je dat een blessure opnieuw ontstaat of hoe zorg je dat de klachten minder worden?


Met welke blessure kan ik terecht op het sportspreekuur?

Acuut sportletsel
Bij verdenking op een acuut sportletsel, zoals bijvoorbeeld een ernstige verzwikking, scheur of breuk, kunt u terecht op de eerste hulp in het ziekenhuis. Dit blijft hetzelfde zoals het nu ook is. Als u last heeft van een lichte verzwikking of kneuzing beslist uw eigen huisarts of u:

  • Direct wordt doorverwezen naar de eerste hulp in het ziekenhuis
  • Na behandeling door uw eigen huisarts, binnen enkele dagen terecht kunt op het “sportspreekuur acute letsels”

Chronische sportblessure
Uw eigen huisarts verwijst u door naar het “sportspreekuur chronische blessures”, als

  • ​Er sprake is van een (chronische) telkens terugkerende sportblessure
  • U een sportblessure wilt voorkomen

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure