Home > Werken en leren > Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Zonder vrijwilligers zou ons ziekenhuis niet hetzelfde zijn. Rolstoelonderhoud, patiëntenvervoer, gastenservice en bloemenverzorging. Al deze taken worden uitgevoerd door vrijwilligers.


Waarnemend coördinator vrijwilligers

Ans van Eijk werkt al 25 jaar als waarnemend coördinator vrijwilligers in het ziekenhuis. In totaal stuurt ze de 265 vrijwilligers aan die in ons ziekenhuis werken.
“Als een patiënt van de ene naar de andere afdeling vervoerd moet worden, geven afdelingen dat aan ons door”, vertelt Ans. “Voor een bed zijn twee personen nodig en voor een stoel één. Als patiënten naar de operatiekamer (OK) of de recovery gaan, is er bovendien altijd een verpleegkundige bij”.
Ans heeft de afgelopen 25 jaar ook een aantal andere functies in het ziekenhuis gehad, maar uiteindelijk is ze toch weer teruggekomen bij de vrijwilligers: “Dat werk met mensen, heerlijk!”


Patiëntenvervoer

Max v/d Horst werkt al 8 jaar als vrijwilliger in ons ziekenhuis. Max helpt bij het vervoer van patiënten van de ene naar de andere afdeling. Tijdens een werkdag van 4 1/2 uur maakt hij wel tien tot twaalf ritjes. "Ik heb 40 jaar op Schiphol gewerkt, bij de luchthavenpolitie en bij de recherche. Na mijn pensioen dacht ik: ik ga nu niet achter de geraniums zitten." Zo is hij bij ons ziekenhuis terecht gekomen. Max geniet enorm van dit 'werken met mensen'. "Als ik mensen ophaal, vraag altijd: weet u waar u naartoe gaat? Waar het kan maak ik een praatje en stel ik mensen gerust."


Gastenservice

“We wijzen mensen de weg”, legt gastvrouw Irene Goezinne uit. “Als het lastig uit te leggen is, lopen we vaak even mee naar de afdeling.” Irene werkt hier al 8 jaar als vrijwilliger. “Vanaf de eerste dag dat  de gastenservice er is, doe ik dit. Daarvoor deed ik patiëntenvervoer.” Het leukste vindt ze het contact met de mensen. “Patiënten zijn vaak toch een beetje zenuwachtig als ze naar het ziekenhuis komen. Soms haal ik een glaasje water voor ze of een kopje koffie, als ze hier zitten te wachten. Ik mag graag hulpverlenen.”


Rolstoelonderhoud

Kees van Hoogstrate en Han Kroonder verzorgen in ons ziekenhuis als vrijwilligers het rolstoelonderhoud. “Schoonmaken en repareren”, legt Kees uit, “oftewel onderhoud”, vult Han aan.
De mannen doen dit werk al 12,5 resp. 5 jaar. Ze onderhouden met z’n tweeën zo’n 80 rolstoelen. “We plakken er een stickertje op, zodat we weten hoe lang geleden het is dat ‘ie is schoongemaakt”.
De ophoping van haren tussen de wielen blijkt een groot probleem. Maar soms zit er bijvoorbeeld ook bloed op zo’n stoel. Daarnaast repareren ze losse spaken, lekke banden en kapotte voet- of armsteunen.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure