Home > Nieuwsberichten > Angst en trauma bij kinderen voorkomen

Angst en trauma bij kinderen voorkomen



05/10/2023

“Ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat kinderen angst, dwang en pijn ervaren tijdens hun behandeling in het ziekenhuis.” Dat is de persoonlijke missie van kinderarts Amara Nassar-Sheikh Rashid.

Samen met collega’s van diverse disciplines binnen het ZMC, neemt Amara zitting in de werkgroep Kids Comfort die het ontstaan van stress en traumatische ervaringen bij kinderen tijdens een behandeling tegengaat.

Bewust maken

Amara: "Eigenlijk houden alle collega’s al heel goed rekening met de behandeling van kinderen. Maar soms onder druk, bijvoorbeeld wanneer er spoed geboden is, is er tijdelijk meer aandacht voor alleen de medische handeling. Ook handelingen zoals bloed afnemen, een infuus aanbrengen, een maagsonde plaatsen of een blaaskatheter inbrengen, kunnen beangstigend zijn voor kinderen. We hebben daarom een speciale behandelruimte voor kinderen.

De werkgroep Kids Comfort zorgt dat we steeds met elkaar naar nieuwe manieren blijven zoeken zodat kinderen zich bij een behandeling zo comfortabel mogelijk voelen. Angst en stress ontstaan wanneer een kind zich bedreigd voelt. Als je daar niet genoeg oog voor hebt kan de angst groter worden of soms een traumatische ervaring veroorzaken.

Vertrouwen

We adviseren collega’s daarom om van tevoren al goed over alle mogelijke situaties na te denken en daarop te anticiperen. Wat zijn de beste manieren om iets aan te pakken? Is het mogelijk om tijdens het medische proces wat extra tijd in te ruimen en het kind gerust te stellen? Er zijn vaak legio mogelijkheden. Daarbij moet je kinderen steeds opnieuw vertrouwen bieden en goed afstemmen op wat ze nodig hebben.

Dat begint al met hoe je contact maakt met het kind. Je geeft daarbij uitleg, en luistert naar hun ervaringen om erachter proberen te komen waar ze bang voor zijn. Soms kun je die angsten en zorgen gemakkelijk wegnemen, bijvoorbeeld met lokale pijnstilling met een verdovende zalf.

Focus verleggen

Andere mogelijkheden die goed kunnen helpen zijn het licht dempen in de behandelruimte, rustig en op lage toon praten en het one-voice principe toe te passen. Daarbij begeleidt één persoon het kind en een ander doet de medische handeling. Afleiding is een hele belangrijke manier om een kind gerust te stellen. Je verlegt daarbij de focus, zodat een kind niet bezig is met de medische handeling maar actief iets anders doet.

Verschil maken

We hebben daarom allerlei middelen die daarbij kunnen helpen, zoals een VR-bril voor oudere kinderen. Bij jonge kinderen kun je bijvoorbeeld bellenblazen en het kind een opdrachtje geven zoals de bellen met hun vingertje stukprikken. Je moet de behandeling aan kinderen van tevoren goed voorbereiden en kijken wat bij het kind past. Dan kun je al op een hele simpele manier stress voorkomen en daarmee veel verschil maken.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure