Home > Nieuwsberichten > Bloeddruk en bloedsuiker meten groot succes

Bloeddruk en bloedsuiker meten groot succes16/05/2024

Op dinsdag 14 mei  konden bezoekers van het ziekenhuis gratis hun bloedsuiker en bloeddruk laten meten door medewerkers van het Zaans Medisch Centrum. Ook gaven de medewerkers uitleg over wat een beroerte is. Van de 269 mensen die hun bloedsuiker en bloeddruk lieten meten kregen er zestien het advies om naar hun huisarts te gaan.  

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer.

Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een TIA sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen kort af. Bij een herseninfarct sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen af. Dit stolsel lost niet vanzelf op. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen open.

Een beroerte kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes), overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Door op een gezonde manier te leven, verkleint u de kans op een beroerte.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure