Home > Nieuwsberichten > Een kennismaking met uroloog en medisch seksuoloog Alida Weidenaar

Een kennismaking met uroloog en medisch seksuoloog Alida Weidenaar26/10/2021

Per 1 januari 2021 werd het team van artsen op de polikliniek Urologie uitgebreid met Alida Weidenaar. Als uroloog ziet ze dagelijks patiënten, jong en oud, die problemen hebben met hun urinewegen. Als functioneel uroloog houdt ze zich ook bezig met bekkenbodem- en incontinentieklachten. Daarnaast is ze medisch seksuoloog FECSM. Wat betekent zij voor onze patiënten en wat betekent ons Zaans Medisch Centrum voor haar? Hoog tijd voor een kennismaking met deze bevlogen arts.


Bij urologie heb je veel zelf in de hand

Alles begint voor Alida in 2002 bij een opleiding tot arts aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de coschappen maakt ze kennis met vele disciplines in een ziekenhuis. Maar wanneer ze in aanraking komt met urologie, valt alles op zijn plek. Alida: “Als uroloog heb je een groot aandachtsgebied. De gedachte is dat een uroloog oudere mannen helpt met plasproblemen, maar urologie is zoveel meer. Alles wat te maken heeft met de urinewegen van mannen én vrouwen valt eronder. Maar ook problemen met het mannelijke geslachtsorgaan. Daarnaast ben je als uroloog betrokken bij het hele traject van een patiënt: spreekuren, operaties, kleine ingrepen, follow-up, alles. Dat spreekt me enorm aan.”
Logisch gevolg was een opleiding tot uroloog, die ze in 2019 met succes voltooide. 


Alida’s interessegebied: medisch seksuoloog FECSM

Naast functionele urologie is Alida geïnteresseerd in de medische kant van seksuologie. In 2018 doet ze examen en behaalt haar kwalificatie Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM). Op de polikliniek behandelt Alida onder andere mannen met seksuele problemen met een medisch component. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan kromstand van de penis of erectieproblemen.
Naast de FECSM titel behaalt ze in 2019 bij dezelfde Europese opleider de aantekening Fellow of the European Board of Urology (FEBU).


Alle behandelingen in huis

Terug naar vandaag. De afdeling Urologie van het Zaans Medisch Centrum bestaat uit 4 urologen. Het team werkt samen met seksuologen, urologen, gynaecologen en bekkenfysiotherapeuten in ZMC en ook uit de regio. ZMC is het enige centrum in Noord-Nederland en de regio Amsterdam waar ze alle urologische behandelingen in huis hebben voor problemen van blaas/bekkenspieren, penis en plasbuis.
Zie voor meer informatie urologieamsterdam.com.

Alida’s aandeel betreft grotendeels de functionele problemen, zoals bijvoorbeeld plasproblemen en incontinentie, al ziet ze daarnaast ook patiënten met bijvoorbeeld nierstenen en kanker van de blaas, nier of prostaat. Als functioneel uroloog voert ze sacrale neuromodulatie behandelingen uit bij patiënten die heel vaak moeten plassen en hun urine niet op kunnen houden of juist hun blaas niet goed kunnen leegplassen. Hierbij worden de zenuwen van de blaas en de bekkenbodem gestimuleerd door elektrische stroomstootjes. Een soort pacemaker voor de blaas, noemt ze het zelf. Bij mannen met incontinentieproblemen plaatst Alida in samenwerking met een collega uroloog een male sling. Dit mannenbandje ondersteunt de plasbuis, zodat bij hoesten of tillen de sluitspier een betere grip heeft. Als het urineverlies wat meer is kan een sluitspierprothese een oplossing zijn. 

Alida: “Maar laten we het menselijk aspect vooral niet vergeten. Elke patiënt heeft zijn eigen, unieke problemen. Urologie is maatwerk. Omdat ik patiënten van A tot Z begeleid, hebben we de tijd om samen te besluiten welke oplossing het beste bij ze past. Die contactmomenten met patiënten zijn voor mij zeker zo belangrijk.”


Van het Hoge Noorden naar de Randstad (en terug)

Alida is geboren en getogen in het noorden van Nederland. Toch koos ze voor het Zaans Medisch Centrum. “De functie is heel specifiek. De combinatie van algemene, functionele urologie en medische seksuologie sluit perfect aan op mijn interesse en profiel. Ik heb mijn eerste half jaar erop zitten en voel me echt op mijn plaats. Ik maak deel uit van een collegiaal team. Er heerst een goede sfeer op de poli en de samenwerking, ook met andere disciplines binnen het ziekenhuis, is prettig en laagdrempelig. Het prachtige gebouw werkt ook zeker mee: ik geniet van het vele licht in mijn spreekkamer.”

Is de afstand tussen Zaandam en Groningen geen belemmering? “Het reizen kost inderdaad veel tijd, maar voorlopig blijf ik nog even trouw aan het noorden. In mijn vrije tijd zeil ik graag, ik vind het heerlijk om buiten te zijn. In de weekenden en vakanties huren we vaak een boot, ik ben een goede matroos. Ik lees ook graag en doe aan yoga. En ik ga graag uit eten of een drankje drinken met leuk gezelschap.
Ik geniet van mijn werk, maar ik geniet ook van mijn vrije tijd.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure