Home > Nieuwsberichten > Linda Brandjes: "Naast het medische aspect ook naar het menselijke aspect kijken"

Linda Brandjes: "Naast het medische aspect ook naar het menselijke aspect kijken"14/01/2022

De verpleegkundig specialist AGZ, aangenaam!

Waar houd je je als verpleegkundig specialist AGZ zoal mee bezig in je dagelijks werk?

“Ik heb mij voornamelijk gespecialiseerd in de chronische longziekten astma en COPD. Ik begeleid mensen in het omgaan met hun ziekte en het goed volgen van het behandelplan. Ik evalueer het behandelplan en stel het waar nodig bij. Daarnaast coach ik de patiënten in het aanpassen van hun levensstijl. Een van mijn stokpaardjes is het begeleiden van mensen bij het stoppen met roken.”

“Het is een uitdaging om de behandeldoelen met de patiënt op één lijn te krijgen. Want niet altijd komen de doelen van ons als behandelaar overeen met die van de patiënt. Soms heb je een andere behandelaar nodig, zoals de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut, om die doelen ook te bereiken. Aan mij als verpleegkundig specialist de taak om de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen, zodat de doelen worden bereikt.”


Waarom wilde je verpleegkundig specialist worden? 

“Toen ik naar de mavo ging en uiteindelijk verpleegster werd, keek ik al vooruit naar mijn ultieme droom. Verpleegkundig specialist stond toen nog in de kinderschoenen, maar ik wist dat ik dát wilde worden. Specialist zijn in je eigen vakgebied, samen met een medisch specialist zorgdragen voor de patiënt, en zo naast het medische aspect vooral ook naar het menselijke aspect kijken. Dan kun je écht het meeste betekenen voor een patiënt.”

“Gelukkig zien medisch specialisten steeds meer in dat de manier waarop iemand in het leven staat en hoe iemand in zijn vel zit, van invloed is op hoe hij zijn ziektelast ervaart. Zij komen dan ook steeds vaker bij mij, wanneer ze er zelf niet uitkomen. Waardoor loopt een patiënt tegen de beperkingen aan? En hoe zorgen we ervoor dat de patiënt er op de best mogelijke manier mee omgaat?”

“Patiënten zeggen vaak: ‘Ik ben een lastige patiënt’. Maar zo zie ik dat niet. Mijn antwoord is dan ook steevast: ‘U bent niet lastig, u heeft alleen een ingewikkeld lijf. Dus we gaan samen puzzelen om een goede behandeling te vinden.’ Om samen met de patiënt en de medisch specialist die puzzel te maken, vind ik het mooiste wat er is.”

“Ik denk wel dat we bij ziektepreventie en gezondheidsbevordering verder kijken dan wat we nu conventioneel doen. Hoe kunnen we westerse kennis, richtlijnen en protocollen in lijn brengen met minder westerse behandelingen en methoden? Denk aan supplementen en ademhalingstherapieën. Een vraag die me bezighoudt en waarop ik met veel plezier antwoorden aan het zoeken ben.” 


Wat doe je als je niet werkt?

“In mijn vrije tijd noem ik mezelf ‘amateurgenealoog’ ofwel stamboomonderzoeker. Ook dat is puzzelen, speuren en zoeken. Door corona kan dat nu alleen digitaal, maar als het weer kan duik ik de archieven in, bijvoorbeeld die van Napoleon in Parijs. Ik heb natuurlijk ook mijn eigen stamboom onderzocht!”

“Dat stamboomonderzoek doe ik trouwens vooral in de winter, als het buiten koud en nat is. Ik kan hier dan zomaar twee dagen achter elkaar druk mee zijn. Maar in de zomer vind je me samen met mijn man in het bos of op het strand.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure