Home > Nieuwsberichten > Mirriam stopte met roken: "Ik kan niet blijer zijn"

Mirriam stopte met roken: "Ik kan niet blijer zijn"04/01/2021

Stoppen met roken? Wij kunnen je helpen.

Mirriam van Leent waagde door de jaren heen verschillende pogingen om te stoppen met roken, maar telkens kon ze de sigaret uiteindelijk niet weerstaan. Vorig jaar klopte ze aan bij de Stoppen met roken-polikliniek van het Zaans Medisch Centrum. Nu met resultaat! Ze is alweer negen maanden gestopt. “Ik kan niet blijer zijn!”

Mirriam legt uit waarom ze wilde stoppen met roken. “Ik ben de vijftig gepasseerd. Dan ga je toch nadenken over je gezondheid. Je wordt je steeds bewuster van je slechte patronen. Dus tijd om dat aan te pakken. Daarbij kwam ook nog dat ik niet zo’n zin had om op oudere leeftijd een lage, doorgerookte stem te krijgen.” 

Wat voor Mirriam verder meespeelde: “De prijs van een pakje sigaretten ligt al zo rond de acht euro. Met zo’n drie à vier pakjes per week kun je maandelijks veel besparen als je stopt.”


Je eigen kracht

Ze weet nog goed hoe de eerste afspraak bij de Stoppen met roken-poli ging: “Tegenover mij zat verpleegkundig specialist Linda Brandjes, een aardige vrouw met een krachtige persoonlijkheid. Ik kreeg meteen het gevoel van ‘en nu ga ik ’t doen’.” 

Volgens Mirriam is de eigen wil en wens om te stoppen heel belangrijk: “De kracht moet uit jezelf komen, maar gelukkig zijn er ook nicotinepleisters en kauwgom om je te ondersteunen.”


Vaste momenten van roken

“Zo’n sigaret zit aan zoveel van die vaste momenten op een dag vast. ’s Ochtends vroeg, bij een kop koffie, tijdens een breakje op je werk – die gewoonten moeten slijten. Daarom is het fijn dat je op dat soort moeilijke momenten de steun van nicotinekauwgom en -pleisters hebt. Ik word daar erg rustig van en de drang naar een sigaret neemt af.” 

Mirriam had ook veel aan de begeleiding door Linda van de Stoppen met roken-poli: “Eens in de zes weken had ik een gesprek met haar. Ze informeerde dan hoe het ging en gaf allerlei handige tips. Zo heb ik nu altijd een stripje nicotinekauwgompjes bij de hand voor die momenten van nood.”


Geen sigaretten meer

Inmiddels is Mirriam alweer negen maanden van het roken af. “Ik merk het verschil. Mijn longen voelen schoner, ik kan weer dieper ademhalen en mijn smaak en reuk zijn weer terug.” Of ze af en toe nog verlangt naar een sigaret? “Heel sporadisch popt die gedachte wel eens op, maar de meeste tijd voel ik die behoefte niet meer. Ook de stress van ‘ik moet een sigaret’ heb ik niet meer.”

“Ja, ik kan iedereen aanraden – als je zelf echt wilt stoppen – doe dat dan met een goede ondersteuning, zoals van de Stoppen met roken-poli.”


Meer informatie: kijk op www.zaansmedischcentrum.nl/stoppenmetroken
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure