Home > Nieuwsberichten > Tessa Vink: "Ik heb 's ochtends geen idee wat de dag brengt en dat maakt dit werk steeds weer uitdagend."

Tessa Vink: "Ik heb 's ochtends geen idee wat de dag brengt en dat maakt dit werk steeds weer uitdagend."19/10/2021

De verpleegkundig specialist AGZ, aangenaam!

De zorgkosten blijven de komende jaren stijgen en de personeelstekorten nemen toe. Om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is, is er steeds meer aandacht voor het duurzaam organiseren van zorg in de regio. Het verplaatsen van zorg waar dat mogelijk is, bijvoorbeeld door taakherschikking, is daar onderdeel van. Mooi voorbeeld vormt de verpleegkundig specialist AGZ. Het Zaans Medisch Centrum heeft er maar liefst 8 op verschillende vakgebieden. We stellen ze graag aan u voor. Deze keer praten we met Tessa Vink, verpleegkundig specialist, afdeling Neonatologie.


Waar houd je je zoal mee bezig in je dagelijks werk?

“Mijn werk speelt zich af in zowel de kliniek als in de polikliniek. Ik verricht onder andere lichamelijk onderzoek, stel het beleid op, schrijf medicatie voor, houd oudergesprekken en begeleid ouders gedurende de opname. Ik ben hun vaste aanspreekpunt. Daarnaast vang ik neonaten op na de geboorte. Bijvoorbeeld na een sectio, in het geval van vroeggeboorte of bij een slechte start. In het heftigste geval kan dat een reanimatie zijn, maar gelukkig is het voornamelijk ondersteuning.”

“De neonaten die opgenomen zijn geweest, zie ik in het eerste levensjaar nog geregeld terug voor poliklinische controle. Ik kijk of er sprake is van goede groei en ontwikkeling, of alle afspraken met andere disciplines en in andere ziekenhuizen en het consultatiebureau lopen,  of er problemen zijn, hoe het met de ouders gaat en beantwoord vragen van de ouders.”

“Daarnaast zit ik in multidisciplinaire overleggen, zoals de POP-bespreking (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie) en het SKW (steunpunt kwetsbare zwangeren). Hier worden zwangeren besproken die extra aandacht nodig hebben met betrekking tot hun psyche of sociaal. Verder neem ik deel aan werkgroepen ‘acute zorg’ en het verbeterteam voor de kinderafdeling. Ook geef ik scholing aan verpleegkundigen en coassistenten over bijvoorbeeld reanimatie na de geboorte, prematuriteit en casuïstiekbespreking. Inderdaad, een breed takenpakket, maar het lukt allemaal in mijn drie werkdagen!”


Waarom wilde je verpleegkundig specialist worden? 

“Ik heb eerst HBO-Verpleegkunde gestudeerd en heb me toen gespecialiseerd tot  kinderverpleegkundige. De behoefte aan meer verdieping en verantwoordelijkheid bleef. De functie van verpleegkundig specialist biedt al deze zaken. Vooral het zelfstandig werken en de verantwoordelijkheid spreekt mij erg aan. De diversiteit aan patiënten en werkzaamheden vind ik erg leuk. Ik heb ’s ochtends geen idee wat de dag brengt en dat maakt dit werk steeds weer uitdagend. Bovendien leer ik iedere dag nog bij.”

“De band die ik opbouw met ouders en kind, en het zien groeien van de ouder in hun ouderrol, vind ik ook heel leuk. Het geeft veel voldoening om in de eerste onzekere periode van het leven van een prematuur of ziek kind, ouders zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen. Ieder kind en elke ouder is anders, waardoor het werk uitdagend blijft.”


Wat doe je als je niet werkt?

“Ik ben moeder van twee zoons en zwanger van de derde. Dat is ook een jongen, dus het is hier straks een drukke boel met al die mannen in huis. Ik doe vooral graag leuke dingen met het gezin. Lekker op pad, de natuur in. Maar ik kan ook genieten van lekker eten, avonden met vrienden, een goed boek en hardlopen. Of er iets is dat mijn collega’s niet van mij weten? Ik zou het niet weten. Ik werk hier nu 12,5 jaar, dus ik denk dat iedereen me nu wel kent.” 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure