Home > Nieuwsberichten > Toename aantal Coronapatiënten heeft invloed op reguliere zorg

Toename aantal Coronapatiënten heeft invloed op reguliere zorg



23/10/2020

Alle ziekenhuizen in de provincies Noord-Holland en Flevoland vangen steeds meer coronapatiënten op.

De afgelopen weken is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen en Intensive Care snel gestegen.
Om de zorg tijdens deze tweede coronagolf zoveel mogelijk toegankelijk te houden voor alle patiënten, nemen de ziekenhuizen gezamenlijk verschillende maatregelen. 

Medewerkers van alle ziekenhuizen zetten zich maximaal in om zoveel mogelijk reguliere zorg door te laten gaan. Helaas zijn ziekenhuizen door de grote toestroom van het aantal coronapatiënten en de beschikbaarheid van voldoende zorgpersoneel, genoodzaakt om een deel niet-spoedeisende zorg  te verschuiven naar een later tijdstip.


Welke zorg gaat gewoon door en welke zorg wordt uitgesteld?

Spoedeisende hulp, spoedoperaties, oncologische zorg (kankerbehandelingen) en acute verloskundige zorg gaan gewoon door.

Helaas moeten ziekenhuizen steeds meer afspraken en operaties voor andere patiënten uitstellen. Het gaat om afspraken en operaties die medisch gezien veilig uitgesteld kunnen worden en waarvoor de wachttijd kan oplopen. Dit geldt voor alle ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland. Wij beseffen hoe vervelend dit is en al onze medewerkers zetten zich maximaal in om spreekuren en behandelingen zoveel mogelijk door te laten gaan. 


Digitale zorg 

Sommige afspraken kunnen eenvoudig telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Dit wordt uiteraard alleen gedaan als dat op een veilige en verantwoorde manier kan.


Samenwerking

Alle ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland hebben onderling goede afspraken gemaakt over hoe de zorg voor zowel coronapatiënten als niet-coronapatiënten zo lang mogelijk kan door blijven gaan. Dagelijks wordt bijvoorbeeld informatie over de beschikbare capaciteit en het aantal coronapatiënten uitgewisseld en met elkaar afgestemd. Verder zijn er goede en duidelijke afspraken over het vlot en veilig vervoer van patiënten binnen deze regio met alle ambulances. Daarnaast hebben alle ziekenhuizen goede samenwerkingsafspraken met de huisartsen in hun eigen regio. Dit alles zodat patiënten veilig en verantwoord terecht kunnen met hun hulpvraag in het ziekenhuis. Dichtbij als dat kan en ver weg als moet.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure