Home > Nieuwsberichten > "Trots dat zoveel medewerkers zich laten vaccineren"

"Trots dat zoveel medewerkers zich laten vaccineren"07/01/2021

Vanochtend om 8.00 uur gebeurde het dan toch echt: de medewerkers van de nachtdienst kregen als eerste het coronavaccin toegediend.

Dit gebeurde onder het toeziend oog van internist en medisch manager Muhammad Al-Dulaimy die vanuit het Beleidsteam Corona als arts verantwoordelijk is voor de vaccinaties in ons ziekenhuis. “We doen de nachtdienst als eerste, zodat zij naar huis kunnen om te slapen.”


Verheugd
Muhammad is blij dat het vaccineren in Nederland nu eindelijk van start is gegaan. “2020 was een zwaar jaar voor iedereen. Voor mensen die hun baan verloren, voor ondernemers die hun bedrijf ten onder zagen gaan, en natuurlijk ook voor de zorg. Met die hoge aantallen coronapatiënten is het haast niet vol te houden.”
Hij is opgelucht dat mensen in de frontlinie van de zorg nu als eerste het vaccin krijgen. “En dat zeg ik niet alleen vanuit het oogpunt van ziekteverzuim. De onzekerheid onder medewerkers is groot. ‘Heb ik corona? Misschien vertoon ik geen symptomen, maar kan ik patiënten wel aansteken. En ik hoop niet dat ik mijn gezin besmet.’ Het is fijn dat we ons, met dit vaccin, ietsje zorgelozer op ons werk kunnen richten.”


Grote interesse 
Muhammad is trots dat meer dan 90% van de medewerkers zich wil laten vaccineren. “Het is mooi om te zien dat zo’n grote meerderheid daartoe bereid is. Daarmee overstijgen we het landelijk gemiddelde.”
“Tegelijkertijd wil ik, mede namens het beleidsteam, benadrukken dat degene die liever geen vaccin willen, daarin nadrukkelijk hun eigen keuze kunnen maken. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat iemand die zwanger is, geen vaccin wil. Immers, Pfizer raadt dat zelf ook af. En ook alle andere overwegingen tellen mee. Je hoeft geen legitieme reden op te geven. Als werkgever mogen we die gegevens gewoonweg niet gebruiken. Bovendien is wel of geen vaccinatie niet van invloed op de taken die je mag uitvoeren.”


Veiligheid staat voorop
Muhammad maakt tot slot graag gebruik van de gelegenheid om te onderstrepen dat het vaccin écht veilig is. “Ik heb zelf de onderzoeksresultaten gezien en ik weet dat een organisatie als de EMA haar oordeel nóóit door druk zal laten beïnvloeden. Natuurlijk zijn er bijwerkingen mogelijk, maar die heb je ook bij een paracetamolletje.” 
Zelf laat Muhammad zich ook vaccineren. Hij is vanochtend om 11.30 uur aan de beurt. “Ik hoop dat we met het vaccineren het rampjaar 2020 ver achter ons laten.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure