Home > Nieuwsberichten > Uit de media: Honderden patiënten in de rij voor operatie

Uit de media: Honderden patiënten in de rij voor operatie



02/08/2021

Dijklander en ZMC willen wachtlijsten wegwerken maar worstelen met personeelsgebrek en beddentekort.

De reguliere zorg draait weer op volle toeren, toch lukt het ziekenhuizen nog niet om de uitpuilende wachtlijsten weg te werken. Er is onvoldoende personeel beschikbaar in de avonden en weekenden. Niet alleen bij de wachtende patiënt, ook bij artsen heerst wanhoop: ’We kunnen niet elke dag opereren’.

Gerian Huitema is orthopedisch chirurg van het Dijklander ziekenhuis in Purmerend en Hoorn. Ze zag de wachtlijsten oplopen terwijl ze alleen spoedoperaties kon doen. „Dit werk geeft veel voldoening, maar het is meer dan alleen belletjes plegen. Ik voelde me af en toe erg nutteloos.” 

Huitema helpt veelal patiënten met versleten knieën en ze voert operaties aan enkels en voeten uit. „Mijn patiënten zijn minder mobiel. Je kan heel oud worden met een versleten knie, maar hoe langer je wacht, hoe slechter je conditie wordt. Hoe ouder je wordt, hoe minder spiermassa je hebt. Dus herstellen van zo’n operatie duurt ook langer als je ouder bent.”

Daar komt nog bij dat sommige patiënten opnieuw onderzocht moet worden. „Als je wordt geopereerd moet je langs een anesthesist. Daar wordt gekeken naar medicijngebruik, bloedwaarden en soms het hart en de longen. Zo’n onderzoek is beperkt houdbaar omdat je gezondheid altijd kan veranderen.” Dit betekent dat sommige (oudere) mensen met versleten gewrichten opnieuw naar het ziekenhuis moeten komen. „Het is extra werk en extra belasting voor deze mensen. Ze zijn niet zo mobiel en zelfredzaam als anderen.”

Bedden
In januari 2020 wachtten 700 patiënten op een orthopedische operatie bij het Dijklander. Nu zijn dat er ruim 1100, dat is een toename van ruim vijftig procent. Het ziekenhuis probeert de mensen die het langst wachten nu als eerste te opereren en er ligt een plan om in de weekenden te gaan opereren. „Ik kan vijf knieprotheses op één dag doen, maar er moeten ook voldoende bedden beschikbaar zijn. Dat is nu de uitdaging”, zegt Huitema. Daarnaast wordt er nog niet te veel vooruit gepland, omdat het onzeker is hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Schrijnende gevallen
Afina Glas (49) is uroloog bij het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Toen corona vorig jaar als een bom insloeg, werden de operaties van haar afdeling uitgesteld. Onder andere patiënten met incontinentie- of erectieproblemen moesten worden afgebeld. „Voor die patiënten is dat heel heftig”, vertelt Glas. „Die operaties waren niet levensbedreigend en konden dus niet doorgaan. Gelukkig konden we mondjesmaat de schrijnende gevallen wel helpen. Zoals mensen met een blaastumor en niersteenkolieken.”

Glas heeft veel thuisgezeten de eerste maanden van de lockdown. Spreekuren werden telefonisch gedaan en er werd niet geopereerd. „In februari en maart dit jaar was ik heel blij”, zegt Glas. „Het ging goed met de coronacijfers en we dachten dat we snel weer konden opereren. Maar in de maanden daarna was er weer een toename van het aantal coronapatiënten en leken we weer terug bij af. Toen verloor ik grotendeels mijn hoop.” Opnieuw moest Glas de patiënten bellen om uit te leggen dat hun operatie niet doorging en ze nóg langer moesten wachten. „Ik heb veel excuses gemaakt, maar we konden niet anders.”

Luierbroekjes
„Sommige patiënten hebben meer dan een jaar in luierbroekjes moeten rondlopen of hebben niet de liefde kunnen bedrijven vanwege problemen.”

Momenteel zijn veel artsen nog met vakantie, maar na de zomer het ziekenhuis een grote inhaalslag maken. Volgens Glas wachten ongeveer honderd mensen op een operatie van een van de urologen. Zo’n wachtlijst lijkt misschien eenvoudig weggewerkt, maar iedere afdeling heeft moeite met het rondkrijgen van de operatieplanning. Glas: „We kunnen twee tot vier patiënten per dag opereren, maar we hebben niet elke dag een operatiekamer tot onze beschikking. Ook hebben we te weinig personeel om bijvoorbeeld in de avonden en weekenden door te gaan.”

„Als er weer een nieuwe variant van het coronavirus de kop opsteekt, zou het kunnen dat we weer operaties moeten uitstellen. Daar zijn we heel bang voor.”

 

Bron: Dagblad Zaanstreek 2 augustus 2021

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure