Home > Nieuwsberichten > Verpleegkundig specialist ZMC benoemd tot eerste Nederlandse mentor van International Osteoporosis Foundation

Verpleegkundig specialist ZMC benoemd tot eerste Nederlandse mentor van International Osteoporosis Foundation



18/02/2021

“Aan osteoporose, botontkalking, is wel degelijk iets te doen.” Verpleegkundig specialist Agnes Offenberg van het Zaans Medisch Centrum kan het niet vaak genoeg zeggen. “Daarom moeten we onze kennis blijven ontwikkelen en met veel, heel veel zorgverleners delen.” Haar inspanningen om de osteoporosezorg in Nederland naar een hoger plan te tillen, zijn niet ongemerkt gebleven. De International Osteoporosis Foundation (IOF) benoemde haar onlangs tot mentor. 

“Ik vind het een grote eer om samen met de andere zes benoemde Nederlandse mentoren de krachten te bundelen en collega’s en poliklinieken in heel het land verder te helpen om patiënten met botontkalking sneller op te sporen en beter te behandelen.”

Schrijnende verhalen
“Wat mij drijft? Ik heb door de jaren heen zoveel schrijnende verhalen gehoord van patiënten met osteoporose dat ik me wil inspannen om nog meer leed te voorkomen. In 2010 zagen we in de Nederlandse ziekenhuizen al zo’n 76.000 fracturen (breuken – red.) door botontkalking en dat was in 2016 al opgelopen naar ruim 120.000. In 2025 is de verwachting dat er zo’n 1,2 miljoen osteoporosepatiënten zijn. Het is dus belangrijk om osteoporosepatiënten snel te vinden en goed te begeleiden.”

Volgens Agnes is de kans op een volgende breuk flink te verminderen met medicijnen, leefstijladviezen en meer beweging. “Daarmee bespaar je niet alleen veel ellende, we houden de stijgende kosten voor de behandeling van fracturen zo ook binnen de perken. Doen we niks, zo is berekend, dan zijn we in Nederland in 2030 al zo’n 1 miljard euro kwijt aan kosten voor de behandeling van fracturen.”

IOF-keurmerk voor meer poli’s
Wereldwijd zijn er momenteel 556 osteoporosepoliklinieken die het keurmerk van de IOF dragen. Nederland telt er 11, waarvan de polikliniek van het Zaans Medisch Centrum de tweede was. Agnes vertelt: “Als mentoren delen we onze ‘best practices’ graag met andere osteoporoseklinieken in Nederland. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen straks nog meer poli’s het IOF-kwaliteitskeurmerk dragen.”
Betere nazorg
Behalve binnen de kaders van haar mentorschap werkt Agnes ook regionaal aan de ontwikkeling en vernieuwing van de osteoporosezorg. “Met ons transmurale osteoporoseproject willen we de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis nog beter organiseren.”
“Een patiënt die is behandeld vanwege een botbreuk door botontkalking, moet normaal gesproken nog een tijdje worden gevolgd. Tot voor kort viel die patiënt nog wel eens tussen de wal en het schip. Want wie is verantwoordelijk? Nu slaan huisarts en medisch specialist de handen ineen om samen de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Door ook hier de krachten te bundelen, tillen we de osteoporosezorg naar een steeds hoger plan.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure