Een liesbreuk ontstaat vaak door een combinatie van druk en een zwakke plek in de buikwand. Bij volwassenen gebeurt dit meestal door het zwakker worden van de buikwand, door bijvoorbeeld zware lichamelijke inspanning, chronisch hoesten, overgewicht of veroudering. Bij kinderen kan een liesbreuk komen door het indalen van de testikels of de verbinding met de baarmoeder.
Chirurgen Gijs Musters (links op de foto) en Hauwy Goei (rechts op de foto) van het Zaans Medisch Centrum vertellen over wat je merkt van een liesbreuk, wanneer je ermee naar je huisarts moet en over het opereren van een liesbreuk.
“Een liesbreuk merk je doordat er een zwelling in je lies is. De zwelling kan een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel geven bij het tillen, hoesten of persen. Soms verdwijnt de zwelling bij het liggen en komt weer terug bij het bewegen. Je kunt ook misselijk zijn of moeten braken.
Doorgaans ga je eerst naar je huisarts. Deze onderzoekt de zwelling en vraagt naar je klachten. Bij kleine en niet-pijnlijke breuken kan de huisarts adviseren om het even aan te kijken. Bij grotere of pijnlijke breuken is meestal een operatie nodig en stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis.
Operatie
De meest gebruikelijke operatie is een kijkoperatie. Hierbij worden twee of drie kleine sneetjes in de buik gemaakt om de breuk te behandelen. Tijdens deze procedure wordt een kunststof matje geplaatst om het risico op een terugkerende breuk te verminderen. Als het om een grote liesbreuk gaat, is een kijkoperatie vaak niet mogelijk. In dat geval wordt er een klein sneetje in de lies gemaakt om de breuk te herstellen. Overigens zit een liesbreuk meestal in de lies, maar niet altijd. Een liesbreuk kan zich ook voordoen in de omgeving van de lies, zoals in de balzak bij mannen (scrotale hernia ) of in de schaamlippen bij vrouwen."
Kind altijd doorverwijzen
Een kind met een liesbreuk wordt altijd door de huisarts doorverwezen omdat er meestal een operatie nodig is. Dit komt omdat een liesbreuk bij kinderen niet vanzelf geneest. Het risico bestaat dat de breuk bekneld raakt, wat kan leiden tot problemen. Een operatie voorkomt dit en zorgt ervoor dat de breuk wordt gerepareerd.
Symptomen bij kinderen kunnen onder andere zijn:
Medisch noodgeval
Voor iedereen geldt dat een liesbreuk die bekneld raakt een medisch noodgeval is. Je moet dan direct je huisarts of de huisartsenpost bellen. De symptomen kunnen dan ernstiger zijn, zoals: