Home > Behandelingen > Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling

De behandeling in het kort

  • Het op gang brengen van uw bevalling
  • Hoe lang het duurt, verschilt per persoon
  • Herstel is hetzelfde als na een gewone bevalling

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 werkdagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop behandeling

U bent overtijd, uw vliezen zijn al langere tijd gebroken of u heeft een hoge bloeddruk. Het kan ook zijn dat uw ongeboren kind te langzaam groeit of dat uw placenta minder goed werkt. De gynaecoloog adviseert een inleiding als uw baby buiten de baarmoeder betere kansen heeft dan daarbinnen. Bij een inleiding wekken we de bevalling kunstmatig op met medicijnen (oxytocine). Deze medicijnen zorgen ervoor dat de weeën beginnen. Een inleiding gebeurt altijd in het ziekenhuis en de gynaecoloog is hier verantwoordelijk voor.


Diagnose

U bent onder behandeling bij onze gynaecoloog of uw verloskundige heeft u naar ons doorverwezen. Onze gynaecoloog voert een inwendig onderzoek uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

Als u na het onderzoek alvast even een kijkje wilt nemen op de verloskamers, kunt u de verpleegkundige vragen even met u mee te lopen. Over het algemeen moet u dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor uzelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes. Daarnaast is het handig om iets mee te nemen voor ontspanning. De eerste uren kunnen rustig verlopen met weinig weeën, dus afleiding kan dan prettig zijn.

Een inleiding kan alleen plaatsvinden als de baarmoedermond al een beetje open en zacht is. Dit noemen we de "rijpheid" van de baarmoedermond.


Behandeling

Als de baarmoedermond nog niet rijp is, kan de gynaecoloog adviseren om deze eerst 'rijp' te maken. Dit kan op verschillende manieren. Lees hierover meer in onze folder 'Inleiden van de bevalling'

 


Naar huis

U mag dezelfde dag naar huis of blijft u een paar dagen in ons ziekenhuis. Dit hangt af van hoe uw bevalling is gegaan. 

 

 

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure