Home > Behandelingen > Diabetes, behandeling

Diabetes, behandeling

De behandeling in het kort

  • Begeleiding bij diabetes
  • Ondersteunen zelfzorg
  • Multidisciplinaire zorg

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 28 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.4

Verloop behandeling

U heeft van suikerziekte, oftewel diabetes. Dit betekent dat uw bloedglucosewaarden regelmatig verhoogd zijn. Diabetes is niet te genezen. Bij de behandeling helpen wij u er zo goed en zelfstandig mogelijk mee om te leren gaan. Het vaste diabetesteam bestaat uit internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en een podotherapeut. Als u diabetes heeft, gaat u ook jaarlijks naar de oogarts. Soms betrekken we de medisch psycholoog, de cardioloog, de neuroloog, de nefroloog of de gynaecoloog bij de behandeling. Ook is er de mogelijkheid om met lotgenoten te praten.


Diagnose

U bent door uw huisarts naar de polikliniek interne geneeskunde verwezen. Onze internist luistert naar uw klachten en doet een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hij bespreekt de onderzoeksresultaten en bekijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past. Ook maakt u afspraken voor bloed- en urineonderzoek. Vervolgens verwijst hij u door naar de diabetesverpleegkundige, de diëtist en eventueel andere hulpverleners.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

Uitgangspunt bij de behandeling van diabetes is dat u hier zo goed en zelfstandig mogelijk mee leert
omgaan. Zelfzorg staat dus voorop in de behandeling. Maar dat betekent niet dat u er alleen voor staat. Verschillende deskundigen kunnen u begeleiden.

De diabetesverpleegkundige is gespecialiseerd in het geven van voorlichting over diabetes. Zij kan u vertellen wat de ziekte inhoudt en wat u er zelf aan kan doen. Zij geeft instructie over het zelf meten van de bloedglucose en het spuiten van insuline, en over de behandeling met behulp van een insulinepomp. Ook kunt u bij haar terecht voor informatie over tabletten, insuline, bewegen, ziekte, stress, alcohol, roken. Allemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie. Met deze kennis en instructies kunt u uw diabetes zelf beter reguleren. Het is ook goed om uw partner en/of familieleden te betrekken.

De diëtist is gespecialiseerd in voeding. Zij geeft voedingsadvies en ondersteuning op maat. Door het opstellen van individuele voedingsrichtlijnen is het mogelijk om voeding en medicijnen (tabletten of insuline) zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt altijd uitgegaan van uw persoonlijke omstandigheden en wensen.
 
Als u diabetes hebt, is de kans op problemen met uw voeten en de huid groter dan bij mensen zonder diabetes. De podotherapeut houdt uw voeten in de gaten en geeft u adviezen over voetverzorging en de juiste schoenen. Mensen met diabetes gaan ook jaarlijks naar de oogarts. Soms worden de medisch psycholoog, de cardioloog, de neuroloog, de nefroloog of de gynaecoloog bij de behandeling betrokken. Al deze hulpverleners staan in nauw contact met het diabetesteam.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure