Home > Behandelingen > Erbse parese

Erbse parese

De behandeling in het kort

  • Uw kind kan het armpje niet goed bewegen en voelen
  • Verlamde spieren rond de schouder
  • Belangrijk om het armpje aan te raken
  • U krijgt adviezen mee van de arts en fysiotherapeut

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 werkdagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.17

Verloop behandeling

Uw kind kan niet goed bewegen en voelen met zijn of haar armpje. Misschien heeft het last van Erbse parese. Bij Erbse parese is bij de geboorte een beschadiging opgetreden van de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen. Soms herstellen deze zenuwen zich zo goed dat er uiteindelijk niets meer van te merken is. Maar soms kan de beschadiging heel ernstig zijn, en dan zal de verlamming niet volledig verdwijnen. Dat weten we de eerste weken niet.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de kind- en jongerenafdeling. Onze kinderarts voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

Lees als voorbereiding op deze behandeling de folder ‘Erbse parese’.


Behandeling

De eerste weken moeten we afwachten wat zich spontaan herstelt. Omdat de spieren rond de schouder van uw kind verlamd zijn, kunnen ze dit gewricht niet goed beschermen. Voorkom dus dat het armpje slap naar beneden hangt. Hierdoor komt grote rek op de schouder. Probeer ook bewegingen te voorkomen die opnieuw rek op de zenuwen geven. Let hierop bij de dagelijkse verzorging. Wel mag u in deze periode het armpje aanraken en strelen. Dit is zelfs heel belangrijk, omdat uw kind zich hierdoor meer bewust zal worden van de arm. Dit zal uiteindelijk ook het gebruik ervan verbeteren.

Wees de eerste weken dus erg voorzichtig. Daarna mag veel meer, en kunt u ook beginnen met oefenen. U krijgt hiervoor adviezen van uw fysiotherapeut en de behandelend arts.

Praktische tips voor de dagelijkse verzorging, vindt u in onze folder ‘Erbse parese’.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure