Home > Behandelingen > Heupvervanging (heupprothese)

Heupvervanging (heupprothese)

De behandeling in het kort

  • Heupvervangende operatie
  • Opname: ± 4 dagen
  • Start fysiotherapie: 1 dag na de operatie
  • Na ontslag start aansluitend revalidatie traject bij Evean
Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 65 Online afspraak maken
Toegangstijden
Operatie binnen 8-16 weken
Openingstijden poli
op werkdagen 8.00 - 17.00 uur, in even weken ook dinsdag 17.00 – 21.00 uur
Polikliniek
075 650 12 65
Route Zuid 0.14

Verloop behandeling

U heeft last van pijn in uw lies en uw bilstreek. Deze pijn trekt door naar uw bovenbeen tot in uw knie. Verder wordt uw heupgewricht steeds stijver. Misschien heeft u last van slijtage van uw heupgewricht. Een mogelijke behandeling hiervoor is vervanging van uw heupgewricht door een kunstheup. Hiervoor moet u een heupoperatie ondergaan.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling orthopedie. Onze orthopeed voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Lees voor de ingreep de behandelwijzer heupprothese en vul de gegevens in die gevraagd worden. Als u op de wachtlijst bent geplaatst voor de operatie krijgt u op de polikliniek een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in Evean Oostergouw. Op deze dag krijgt u informatie over uw opname in het ziekenhuis en over uw verblijf op de revalidatieafdeling in Oostergouw.

Een dag voor de operatie
De dag voor de operatie gaat u om 13.15 uur naar het laboratorium om bloed te laten prikken. Aansluitend gaat u naar de polikliniek orthopedie,  waar de verpleegkundig specialist de laatste medische dingen met u doorneemt, de medicijnen checkt en naar eventueel aanwezige wondjes vraagt. Daarnaast krijgt u op de poli van de doktersassistente uw eerste anti-trombose prik.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U wordt op de afdeling ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de voorbereidingsruimte. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer waar u geopereerd wordt. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen voordat u teruggaat naar de afdeling. De dag na de operatie start u met fysiotherapie.


Naar huis

Na de operatie en de eerste fysiotherapeutische behandelingen in het ziekenhuis wordt u pas ontslagen als wij het veilig achten dat u thuis, onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut, verder kunt revalideren. Deze fysiotherapie kunt u volgen bij Fysio Centrum Zaanland, of bij een praktijk naar keuze. Deze behandeling vindt meestal twee keer per week plaats. U bent zelf verantwoordelijk voor het maken van een afspraak met één van de bovengenoemde praktijken. Bij de nabehandeling dient u zelf vervoer te regelen, u kunt ook gebruik maken van de buslijnen van Connexxion. Wellicht is het mogelijk dat de fysiotherapeut in de eerste periode na de operatie bij u thuiskomt, mogelijkheden hiervoor dient u zelf te bespreken.


Nazorg

Gedurende de eerste drie maanden na de operatie is de nieuwe heup nog kwetsbaar. Alle leefregels vindt u in de behandelwijzer.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure