Home > Behandelingen > Percutane niersteenverwijdering (PNL= Percutane Nefro litholapaxie)

Percutane niersteenverwijdering (PNL= Percutane Nefro litholapaxie)

De behandeling in het kort:

  • Percutane 'door de huid' behandeling
  • Vorm: operatief
  • Duur operatie: 2 uur
  • Na de operatie kunt u enige tijd pijn voelen in het gebied van de nier
  • Herstelperiode: verschilt per persoon

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 7 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft last van heftige pijnaanvallen oftewel kolieken, stuwing van uw nier, infecties of een verminderde functie van uw nier. Een mogelijke behandeling hiervoor is de percutane niersteenverwijdering (PLN). Percutaan betekent ‘door de huid’. De nier wordt door de huid heen aangeprikt met een naald. Tijdens een percutane niersteenverwijdering verwijderen we de huid om de niersteen.


Diagnose

U bent doorverwezen naar onze afdeling urologie. Onze uroloog voert lichamelijk onderzoek uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt uw uroloog samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met uw. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Let op: wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren melden aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist. U moet tijdig voor de operatie stoppen met deze medicijnen. Als u dit niet heeft gedaan, zal de operatie moeten worden uitgesteld! Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Percutane niersteenverwijdering’.
Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie gaat niet door als u niet nuchter bent.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Op de afdeling trekt u een operatiehesje aan en wordt u op een bed naar de voorbereidingsruimte gebracht door de verpleegkundige. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Soms lukt het niet om alle stenen te verwijderen, kleine resten spoelen vanzelf met de urine uit, grotere kunnen op een latere tijdstrip vergruisd worden. Soms is zelfs nog een tweede percutane operatie nodig. Na verwijdering van de steen krijgt u vaak een nierkatheter in het verzamelsysteem van uw nier. Via dit slangetje wordt de urine naar buiten toe afgevoerd. Na afloop van de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Hier mag u even bijkomen voordat de verpleegkundige u terugbrengt naar de afdeling.


Naar huis

U blijft nog een aantal dagen op de verpleegafdeling voor u weer naar huis mag. Natuurlijk is voor u belangrijk te weten wanneer u weer naar huis mag - maar dat is heel verschillend: soms kunt u de volgende dag met of zonder nierkatheter, soms pas na enkele dagen naar huis. Iedere patiënt reageert anders en daarmee houden wij rekening.


Nazorg

Na enige weken komt u ter controle bij uw uroloog. Meestal maakt deze dan een röntgenfoto of echo.
Na de operatie kunt u pijn voelen in het gebied van de nier. Er kunnen nog kleine steenfragmenten via de urineleider naar de blaas gaan, waardoor pijn en kolieken kunnen ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf, maar soms is een pijnstiller nodig.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure