Home > Behandelingen > Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

De behandeling in het kort

  • Morfine of epidurale pijnbestrijding
  • U herstelt normaal na de bevalling
  • De ruggenprik kan 7 dagen per week, 24 per dag worden aangevraagd
Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 21 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop behandeling

U gaat binnenkort bevallen en heeft vast al gehoord dat bevallen pijn doet. Pijn hoort bij een bevalling. Bijna alle vrouwen ervaren ontsluitingsweeën, samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk. Datzelfde geldt voor uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat uw kind geboren wordt. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden verminderd.


Voorbereiding

Uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts geeft u rond de 30e week van uw zwangerschap informatie over pijn en de diverse (medicamenteuze) pijnbehandelingen. Zo kunt u goed geïnformeerd kiezen of u een pijnbehandeling wilt of niet.

Keuze maken
Tijdens uw zwangerschap of tijdens uw bevalling kunt u aangeven dat u medicijnen tegen de pijn wilt. U kunt dus al voor de bevalling met uw arts of verloskundige overleggen wat de meest geschikte pijnbehandeling is. Deze keuze nemen we dan op in uw medisch dossier of geboorteplan.

Keuze veranderen
U kunt uw keuze altijd weer aanpassen. Misschien heeft u gevraagd om pijnbehandeling, maar is de bevalling minder pijnlijk dan verwacht. Dan kunt u van de pijnbehandeling afzien. Andersom geldt hetzelfde: als u van tevoren heeft gezegd dat u geen medicamenteuze pijnbehandeling wilt, dan kunt u hier tijdens de bevalling alsnog om vragen. Probeer daarmee dan niet te wachten tot de pijn volledig onhoudbaar is, want het kan even duren voordat de pijnbehandeling geregeld is.

Andere pijnbehandeling dan gewenst
Het kan ook gebeuren dat u een bepaalde pijnbehandeling voor ogen hebt, maar dat de verloskundig zorgverlener of anesthesioloog een andere behandeling voorstelt. Daarvoor is dan meestal een medische reden.

Wanneer u in de zwangerschap al weet dat u tijdens de bevalling zeker in aanmerking wilt komen voor een ruggenprik, maakt uw verloskundige voor u een afspraak bij de anesthesioloog en de gynaecoloog.


Behandeling

Pijnbehandeling met medicijnen gebeurt altijd in het ziekenhuis. Uw verloskundige draagt de zorg voor uw bevalling over aan de gynaecoloog. In ons ziekenhuis maken we gebruik van verschillende methoden:

  • Epidurale analgesie, oftewel een ruggenprik. Deze ruggenprik kunt u bij ons 7 dagen per week, 24 uur per dag aanvragen. Hij wordt toegediend door onze anesthesioloog.
  • Injecties met morfine via een injectie in uw bil of bovenbeen. Deze behandeling is altijd beschikbaar, ongeacht dag of tijdstip. Het is wel afhankelijk van hoe ver de ontsluiting is en de conditie van uw baby. Daarom moet er eerst een half uur een hartfilmpje (CTG) van uw baby worden gemaakt.

Tijdens de informatieavond voor aanstaande ouders komt ook het onderwerp pijn tijdens de bevalling aan bod. Bekijk hieronder de video.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure