Home > Behandelingen > Scopische enkelarthrodese

Scopische enkelarthrodese

De behandeling in het kort

  • Altijd eerst een conservatieve behandeling
  • Minder pijn dankzij operatie met minimaal invasieve techniek
  • Narcose: volledig of ruggenprik
  • Opname: ± 1 dag

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 65 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen 8.00 - 17.00 uur, in even weken ook dinsdag 17.00 – 21.00 uur
Polikliniek
075 650 12 65 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 0.14

Verloop behandeling

U heeft veel pijnklachten aan uw enkel die u beperken in uw dagelijkse activiteiten en/of sportbeoefening. Misschien heeft u last van slijtage aan uw enkel, oftewel enkelarthrose. De eerste behandeling is altijd een behandeling zonder operatie, ook wel conservatieve behandeling genoemd. In het beginstadium kunnen medicijnen oplossing bieden. Als deze conservatieve behandelingen niet voldoende effectief blijken, kunt u samen met uw arts een operatie overwegen. De meest toegepaste operatieve ingreep is het vast zetten van uw enkel.

In ons ziekenhuis maken we gebruik van een moderne, minimaal invasieve techniek waarbij u beduidend minder pijn heeft na de operatie in vergelijking met de normale procedure. Helaas is niet iedere enkel geschikt voor een arthroscopische artrodese.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling orthopedie. Onze orthopeed voert een aantal onderzoeken uit voor uw enkel om te kijken naar enkelarthrose. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Wij raden u sterk aan om tenminste enkele weken voorafgaand aan de operatie tot enkele weken na de operatie niet te roken. Roken vertraagt de wond- en botgenezing.
Zorg dat uw voeten en onderbeen voor de operatie schoon zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder ‘scopische enkel arthrodese’.


Behandeling

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de afdeling. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer. Om de kans op een infectie te verkleinen krijgt u voorafgaand aan de operatie eenmalig antibiotica toegediend. U krijgt een ruggenprik of een algehele narcose en voelt dus niks van de operatie. Direct na de operatie leggen we op de operatiekamer een drukverband aan. Na afloop wordt u wakker op de uitslaapkamer. Hier mag u nog even bijkomen voordat u weer terug gaat naar de afdeling.

Na de behandeling

De volgende dag maken we een röntgenfoto, waarna u op de gipskamer een onderbeengips krijgt. U mag nog niet op dit gips lopen.


Naar huis

Als alles goed gaat en de pijn onder controle is kunt u meestal de dag na de operatie met ontslag. Zorg ervoor dat er iemand is die u met de auto kan komen halen.


Nazorg

Om de kans op een trombosebeen te minimaliseren, moet u 12 weken fraxiparine prikken. Het prikken hiervan is niet moeilijk en u krijgt dit uitgelegd tijdens uw opname.
Na 2 weken komt u terug op de gipskamer. Hier verwisselen we het gips en verwijderen we de hechtingen. U krijgt dan weer een nieuw gips voor 6 weken en daarna krijgt u een walker die u nog 6 weken moet dragen. U mag hem wel af doen als u gaat douchen, maar zodra u gaat belasten, moet hij weer aan.
Dankzij de specifieke keuze van behandeling kunt u zo snel mogelijk weer gewoon functioneren.
Desondanks moet u er rekening mee houden dat u minder mobiel bent in de eerste periode na de
operatie. Meer informatie over nazorg, mogelijk complicaties en het belastingsschema vindt u in onze folder ‘scopische enkel arthrodese’.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure