Home > Behandelingen > Zwanger

Zwanger

De behandeling in het kort

  • Informatie over de zwangerschap
  • Bevallen in een huiselijke omgeving
  • Gentle sectio mogelijk bij geplande keizersnede
Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 14 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop behandeling

U bent zwanger en dat is een heel bijzondere gebeurtenis. Waarschijnlijk heeft u vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kan ik verwachten bij het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog? Welke controles worden bij volgende bezoeken gedaan? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk? Is mijn partner ook welkom op het spreekuur?  In de folder Zwanger vindt u uitgebreide informatie over wat u allemaal kunt verwachten.


Begeleiding van de zwangerschap

Een zwangerschap en een bevalling worden in Nederland zolang mogelijk begeleid door de verloskundige of (soms) door de verloskundig actieve huisarts. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van de normale zwangerschap en bevalling. Heeft u tijdens de zwangerschap of bij de bevalling specialistische zorg nodig? Dan krijgt u in het ziekenhuis begeleiding van een gynaecoloog. Dankzij goede samenwerking tussen verloskundigen, huisartsen en gynaecologen mag u rekenen op de beste zorg voor u en uw kind. Vertel aan uw huisarts en apotheek dat u zwanger bent. Dit omdat hier bij medicijngebruik rekening mee gehouden moet worden.


Bevalcentrum Parteanz

Bent u tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige, dan kiest u zelf waar u wilt bevallen.  Belangrijk bij deze keuze is dat u bevalt op de plek  waar u zich het prettigst voelt. Voor veel vrouwen is dat thuis. Een thuisbevalling is veilig (net zo veilig als een ziekenhuisbevalling). Andere vrouwen vinden het prettig om in een ziekenhuis te bevallen, op een plek waar gespecialiseerde zorg vaak dichterbij is. Dit kan in Bevalcentrum Parteanz.
 
Bevalcentrum Parteanz is voor vrouwen die geen medische reden hebben om in een ziekenhuis te bevallen, maar dat wel het prettigst vinden. Voordat u naar het Bevalcentrum gaat, komt de verloskundige eerst thuis bij u kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht, en het te verwachten verloop, wordt besloten wanneer het tijd is om naar Bevalcentrum Parteanz te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis.


Pijnbestrijding

In het Zaans Medisch Centrum zijn er twee manieren van actieve pijnbestrijding mogelijk. De mogelijkheden zijn:

  • Morfine injectie
  • Ruggenprik (epiduraal)

Deze kunnen beiden 24 uur per dag en 7 dagen in de week gegeven worden. Mocht u tijdens de bevalling pijnbestrijding willen, dan gaat dit in overleg met u en de verloskundige of gynaecoloog. Als er wordt besloten dat er pijnbestrijding gegeven wordt dan gebeurt dit onder supervisie van de gynaecoloog. Voor u pijnbestrijding krijgt, maken wij eerst een hartfilm van de baby met een CTG. De morfine injectie wordt gegeven in het bovenbeen, dit geeft de verpleegkundige. De ruggenprik wordt geplaatst door de anesthesist op de verloskamers.


Gentle sectio

In ons ziekenhuis bestaat de mogelijkheid om bij een geplande (primaire) keizersnede te kiezen voor een zogenaamde natuurlijke keizersnede, de gentle sectio. Bij een gentle sectio wordt op een zo ‘natuurlijk‘ mogelijke wijze rekening gehouden met de binding tussen moeder en kind. Het uitgangspunt is dat vrouwen en hun partner meer betrokken worden bij de ingreep en dat moeder, partner en kind na de geboorte niet gescheiden worden.
 
De moeder en haar partner kunnen hun baby geboren zien worden via een doorschijnend operatiedoek. De kinderarts is bij de operatie aanwezig en bepaalt meteen na de geboorte of de baby in goede conditie is en direct naar de moeder mag. Als de conditie van de baby goed is, wordt de baby door de verpleegkundige bloot op de borst van de moeder gelegd. Direct huid-op-huid contact heeft veel voordelen: de hechting tussen moeder en kind verloopt beter, de borstvoeding komt sneller op gang met minder pijnklachten, baby’s zijn rustiger met stabielere hartslag, ademhaling en temperatuur en hogere bloedsuikerwaardes. Als met moeder en kind alles goed gaat, worden moeder en kind dus vanaf de geboorte van het kind, net als bij een gewone bevalling, niet van elkaar gescheiden. Ook de vader kan de hele tijd bij zijn vrouw en kind blijven.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure