Home > Behandelingen > Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

De behandeling in het kort

  • U bevalt in het ziekenhuis
  • Regelmatige controle bloedsuikers
  • Wij houden de groei van uw baby extra in de gaten
  • Vaak is ongeveer twee dagen na de bevalling het bloedsuikergehalte weer normaal

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 21 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop behandeling

Bij zwangerschapsdiabetes merk je meestal niet dat je bloedsuiker verhoogd is. Sommige vrouwen hebben last van veel plassen, dorst, vermoeidheid of jeuk. Soms is op een echo een te grote baby of veel vruchtwater te zien. De gynaecoloog of verloskundige stelt vast of het nodig is om een screening te verrichten op zwangerschapsdiabetes, dat kan onder meer het geval zijn als je eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad, eerder een grote baby hebt gekregen, als je overgewicht hebt, als diabetes type 2 in je familie voorkomt of als van Midden-Oosterse, Zuid Oost Aziatische, Hindoestaanse of Afro-Caribische afkomst bent.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling gynaecologie/ verloskunde. Om een diagnose te stellen, meet een van onze artsen uw bloedsuiker op verschillende momenten van de dag om te kijken hoe de waarden over de dag zijn. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is. Bij te hoge bloedsuikers zal hij u aanraden u een dieet te volgen, te bewegen en eventueel insuline te spuiten.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

Als u zwangerschapsdiabetes hebt, lukt het meestal om uw bloedsuikerspiegel voldoende te reguleren door gezond te leven. Hierbij staan gezond eten en voldoende lichaamsbeweging op de voorgrond. Soms in combinatie met het toedienen van insuline.


Na de behandeling

Als u zwangerschapsdiabetes heeft, moet u in het ziekenhuis bevallen. Op die manier kunnen we u en uw kindje extra in de gaten houden. Omdat u tijdens de bevalling slecht of nauwelijks eet en drinkt, kunt u eventueel een infuus krijgen met suiker en insuline om uw bloedsuikers stabiel te houden.
Bij de behandeling met insuline nemen we uw kindje na de geboorte op in het ziekenhuis voor de controle van zijn of haar bloedsuikerspiegel. Mogelijk is de bloedsuikerspiegel van uw kind te laag. In dat geval krijgt uw baby via een infuus glucose toegediend.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure