Home > Onderzoeken > Arthrografie van het gewricht voor een MRI

Arthrografie van het gewricht voor een MRI

Het onderzoek in het kort

  • U krijgt 2 onderzoeken op 1 dag
  • Na de arthrografie krijgt u een MRI-scan
  • Een MRI is niet pijnlijk
  • U mag uw eigen muziek luisteren tijdens het MRI onderzoek
  • Uitslag: na enkele dagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 13 10 Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 13 10
Zuid 0.12

Verloop onderzoek

U krijgt een arthrografie van uw gewricht voor een MRI-scan. In dit geval komt u eigenlijk voor twee onderzoeken. Eerst krijgt u een injectie in uw gewricht (schouder of heup). Daarbij spuiten we jodiumhoudend contrast en speciaal MRI-contrast in uw gewricht. Het tweede onderzoek bestaat uit een MRI-scan van uw gewricht, waarop de MRI-contrastvloeistof goed te zien is.


Voorbereiding

Trek gemakkelijke kleding aan, liefst zonder metalen knopen of ritsen en laat uw sieraden thuis. U mag geen metalen of magneetgevoelige voorwerpen bij u dragen, zoals een (gebits)protheses, bril, gehoorapparaat, gekleurde contactlenzen, sieraden, haarspelden, betaal(pin)pas, horloge. Als u voor een MRI van uw hoofd of nek komt, is het verstandig om geen make-up te dragen.
Bij zwangerschap voeren we een MRI-onderzoek alleen uit als het absoluut noodzakelijk is. Neem als u zwanger bent, of denkt te zijn, of als u ooit een allergische reactie heeft gehad op jodiumhoudend contrastmiddel of MRI-contrastmiddel, contact op met uw behandelend arts. Andere allergieën kunt u voor het onderzoek melden bij onze laborant en radioloog.


Diagnose

Om er zeker van te zijn dat MRI-onderzoek voor u mogelijk is, vragen we u een vragenlijst in te vullen. Onze radioloog beoordeelt aan de hand van de aanvraag en de vragenlijst of u voor MRI-onderzoek in aanmerking komt.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar onze afdeling. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de onderzoeksruimte.

De arthrografie
Onze arts vraagt u op een onderzoekstafel te gaan liggen. Boven de onderzoekstafel hangt een doorlichtapparaat dat röntgenstraling kan uitzenden. Onze arts vraagt u het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden te ontbloten. Hij ontsmet uw huid met jodium. Vervolgens komt het röntgenapparaat boven u te hangen en blijft onze radioloog bij u staan met een loodschort aan. Onze radiodiagnostisch laborant bedient het röntgenapparaat van achter een loodwand. Soms krijgt u een verdoving. De radioloog brengt een naaldje in uw gewricht. Vervolgens spuit hij een speciaal MRI contrastmiddel in. Na het onderzoek maakt hij de punctieplek schoon en plakt er een pleister op. U mag zich weer aankleden en gaat naar de MRI wachtruimte.

Het MRI onderzoek
Nadat u mogelijk ‘storende’ kleding en voorwerpen heeft afgedaan, begeleidt onze gespecialiseerd radiodiagnostisch laborant u naar de onderzoeksruimte waar u plaatsneemt op de onderzoektafel. U moet tijdens het gehele onderzoek stil blijven liggen. Probeer daarom een zo gemakkelijk mogelijke houding te vinden. De laborant past uw houding aan naar de aard van het onderzoek en brengt noodzakelijke meetapparaten aan. Ook plaatst hij een kussen onder uw benen zodat uw rug iets meer ontspannen is.
U wordt in een tunnelvormige magneet geschoven. Als u last hebt van ruimtevrees mag u iemand meenemen. Deze persoon moet ook een vragenlijst invullen.
Tijdens het onderzoek staat u via een intercom direct in contact met uw laborant, die u vanuit de bedieningsruimte constant in de gaten houdt. U krijgt een alarmbel in uw hand, waarmee u zo nodig de laborant kunt aangeven het onderzoek te onderbreken.

De laborant maakt verschillende opnamen. Tijdens iedere opname hoort u een snel, hard, kloppend geluid. Via de intercom of koptelefoon is het mogelijk om (zelf meegenomen) muziek af te spelen. Een MRI-onderzoek is niet pijnlijk.


Uitslag

De behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt na enkele dagen de uitslag toegestuurd en bespreekt deze met u.


Na het onderzoek

We raden u aan vervoer naar huis te regelen, want u kunt zelf beter geen auto rijden. Uw gewricht kan nog pijnlijk en gezwollen zijn. Na onderzoek van uw heup/knie kunt u tijdelijk minder kracht in uw been hebben.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure