Home > Onderzoeken > Dikke darmonderzoek : coloscopie/ colonoscopie

Dikke darmonderzoek : coloscopie/ colonoscopie

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek van uw dikke darm
  • Duur onderzoek: 15 - 30 minuten
  • U kunt een roesje krijgen
  • Na een roesje mag u niet zelfstandig deelneme aan het verkeer
  • Uitslag: na 10 werkdagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.4

Verloop onderzoek

Uw arts vermoedt dat er iets aan de hand is met uw dikke darm. Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm (colon). Met een colonoscopie kan de internist of maag-, darm- en leverarts de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken. Op deze manier kunnen afwijkingen aan uw dikke darm worden opgespoord, zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, uitstulpingen, poliepen en gezwellen. Bovendien kan de arts hapjes weefsel nemen, die onder in het laboratorium verder onderzocht worden.


Diagnose

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek interne geneeskunde. Na een gesprek met de internist of maag-, darm- en leverarts bepaalt u samen met uw arts of een colonscopie nodig is.
Of u ligt al in het ziekenhuis, op de afdeling interne geneeskunde, en krijgt een colonoscopie als onderdeel van uw behandeling.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding op het onderzoek

U krijgt een colonscopie. Uw arts kan de binnenkant van uw darm alleen beoordelen als er geen ontlasting meer aanwezig is. Daarom moet u een laxeermiddel innemen. U ontvangt het recept voor het laxeermiddel en de instructies van de verpleegkundige of de doktersassistente.

Wij raden u aan op de dag van het onderzoek comfortabele kleding te dragen zodat u tijdens het onderzoek gemakkelijk ligt. Patiënten met een colonstoma kunnen ook geïnformeerd en gelaxeerd worden via de stomaverpleegkundige. U kunt hiervoor zelf een afspraak met uw stoma-verpleegkundige maken.


Onderzoek

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U moet een half uur voor aanvang van het onderzoek aanwezig zijn. Een verpleegkundige ontvangt u en vertelt u wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de wachtkamer. Van hieruit gaat u naar de behandelkamer. De colonoscopie duurt 15-30 minuten.

Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Indien u een roesje heeft gehad wordt u na het onderzoek naar een uitslaapkamer gebracht. U blijft hier totdat u weer goed wakker bent. Indien u van de verpleegafdeling kwam, wordt u teruggebracht naar uw kamer.


Naar huis

In het geval van een roesje mag u de gehele dag niet meer zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Zorg dus dat er iemand met u meegaat.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid als gevolg van het onderzoek. De definitieve uitslagen krijgt u van uw behandelend arts op de polikliniek, of van uw huisarts. De uitslag van eventueel weefselonderzoek duurt meestal 10 werkdagen.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure