Home > Onderzoeken > Hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie

In het kort

  • Duur van het onderzoek: 60 minuten
  • De uitslag krijgt u via uw behandelend arts

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 13 00 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 31 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 13 00 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.12

Verloop onderzoek

Een hartkatheterisatie is een invasief onderzoek om vernauwingen in de kransslagaders van het hart op te sporen. Een hartkatheterisatie heet ook wel een coronair angiogram (CAG). De kransslagaders zijn de slagaders die rondom het hart liggen en uw hart van bloed (en daarmee zuurstof) voorzien. Bij een hartkatheterisatie van de kransslagaders wordt een katheter (lang, dun buisje) door een sneetje in de lies of pols via de slagader opgeschoven naar het hart. Na het inspuiten van contrastvloeistof wordt op een röntgenscherm zichtbaar hoe deze vloeistof door de kransslagaders stroomt en waar eventueel vernauwingen zitten.


Voorbereiding

Voorafgaand aan de hartkatheterisatie wordt u opgenomen op de dagopname of op de afdeling cardiologie. Een verpleegkundige zal een kort anamnese gesprek afnemen. Daarnaast worden de controles, zoals de bloeddruk en pols opgemeten, en krijgt u een infuus. 

Als u overgevoelig bent voor contrastmiddelen of jodium (het contrastmiddel bevat jodium), maar ook voor andere stoffen/middelen, moet u dit voor de behandeling melden. U kunt dan van de arts of verpleegkundige iets krijgen om u te beschermen tegen een allergische reactie.


Onderzoek

De katheterisatie van de kransslagaders wordt uitgevoerd via de slagader in uw pols of lies. U krijgt een verdovingsprik en vervolgens plaatst de arts de katheter in uw pols of lies. De cardioloog schuift de katheter naar uw kransslagaderen en spuit er contrastvloeistof in. Op een röntgenscherm kan de arts precies zien hoe de kransslagaders in uw hart lopen, waar ze eventueel vernauwd zijn en hoe ernstig die vernauwingen zijn.
Tijdens het onderzoek worden uw bloeddruk en hartslag continu in de gaten gehouden. U blijft bij kennis en u kunt gewoon praten met de arts en verpleegkundigen.


Na het onderzoek

Via de lies
Als u bent gekatheteriseerd via de lies, zal de arts of verpleegkundige uw lies een tijd afdrukken om het bloeden te stoppen en krijgt u een drukverband. Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar moet u 4 uur plat op bed blijven liggen. 

Via de pols
Als de hartkatheterisatie via uw polsslagader is gegaan, krijgt u na afloop een polsbandje, gevuld met lucht. Dat bandje geeft druk op de wond. Deze druk wordt langzaam afgebouwd. U hoeft niet plat in bed te liggen en mag er vrij snel uit.


Nazorg

Uw dagelijkse activiteiten kunt u meestal op de derde dag na de ingreep weer oppakken. Stel alleen sporten en zware lichamelijke inspanning uit tot een week na de ingreep.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure