Home > Onderzoeken > Inspannings- en rustonderzoek (myocardperfusiescintigrafie)

Inspannings- en rustonderzoek (myocardperfusiescintigrafie)

In het kort

  • Onderzoeken vinden op 2 verschillende dagen plaats
  • Uitslag krijgt u via uw behandelend arts

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.

Verloop onderzoek

Een myocardperfusiescintigrafie is een onderzoek van uw hart waarbij gekeken wordt naar de doorbloeding van de hartspier tijdens inspanning en in rust. Het onderzoek is verdeeld over twee dagen. Op dag 1 heeft u het inspanningsonderzoek en op dag 2 het rustonderzoek. 


Voorbereiding 

Draag op de dag van het onderzoek geen sieraden, deze kunnen het onderzoek verstoren. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om eventuele kledingstukken waar metaal in zit, uit te doen. Ter voorbereiding op het onderzoek krijgt u een infuus in de arm. 

Inspanningsonderzoek (dag 1) 

Het is belangrijk dat u 24 uur vóór het onderzoek geen voedingsmiddelen gebruikt waar cafeïne in zit. Dit betekent geen thee, (cafeïne vrije-)koffie, chocolade(-melk), cola, banaan en overige producten die cafeïne bevatten. Op de dag van dit onderzoek mag u ’s morgens een licht ontbijt nemen. Dit ontbijt kan bestaan uit twee beschuiten of één boterham met beleg, daar kunt u vruchtensap of melk bij drinken. U hoeft dus niet nuchter te zijn. Medicatie die u wel mag gebruiken, kunt u gewoon innemen. 

Medicatie 
Voor dit onderzoek kan het nodig zijn dat u bepaalde medicijnen tijdelijk moet stoppen. In onderstaand schema kunt u lezen welke medicijnen u moet stoppen en hoe lang.

Rustonderzoek (dag 2) 

Op dag van dit onderzoek dient u minimaal vier uur nuchter te zijn. U mag wel water drinken en uw medicijnen innemen. Indien uw afspraak later op de ochtend staat gepland, kunt u tot vier uur vóór aanvang een licht ontbijt nemen. Dit ontbijt kan bestaan uit twee beschuiten of één boterham met beleg, daar kunt u vruchtensap of melk bij drinken. 
Belangrijk: wanneer u diabetes heeft, kunt u een licht ontbijt nemen. U hoeft dan niet nuchter te blijven. 

Medicatie 
Voor het rustonderzoek hoeft u geen medicijnen te stoppen. 


Het onderzoek

Tijdens het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, voor een groot deel via de urine. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken (ongeveer 1 liter) en regelmatig uit te plassen. Na de injectie kunt u plaatsnemen in de wachtkamer of u kunt de afdeling even verlaten. 

Inspanningsonderzoek (dag 1) 

Voor de inspanningstest moet u het bovenlichaam ontbloten en wordt u aangesloten op een ECG (hartfilmpje), een bloeddrukmeter. 

De fietsbelasting wordt elke minuut zwaarder totdat uw maximale inspanning is bereikt. Op het moment van maximale inspanning krijg u via het infuus een licht radioactieve vloeistof toegediend, hier merkt u verder niks van. Na toediening van de radioactieve vloeistof moet u nog een minuut doorfietsen.  Wanneer u niet in staat bent een goede inspanning op de fiets te leveren, kan de inspanning (deels) worden gedaan met behulp van een medicijn. 

Na de inspanningstest duurt het ongeveer 45 tot 60 minuten voordat de opnamen gemaakt worden. Na deze tijd wordt het onderzoek hervat. In de tussentijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de nucleaire geneeskunde.  Voor het onderzoek is het van belang dat u in de tussentijd een boterham eet en hierbij veel drinkt. Koffie, thee en warme chocolademelk wordt u aangeboden op de afdeling nucleaire geneeskunde. U moet zelf een boterham van thuis meenemen. 

Voor het maken van de opnamen moet u het bovenlichaam weer ontbloten, u wordt weer aangesloten aan een ECG. U ligt tijdens het maken van de opnamen op uw rug met de armen omhoog op een onderzoeksbed. Er worden dan opnamen gemaakt terwijl de gammacamera om u heen draait. Het is zeer belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. 

Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Rustonderzoek (dag 2)

U krijgt een injectie met de licht radioactieve vloeistof in een bloedvat. U merkt verder niets van de toediening van deze vloeistof. 

Na de toediening kunt u weer plaats nemen in de wachtkamer van de nucleaire geneeskunde. Het is weer belangrijk dat u in de tussentijd een boterham eet en hierbij veel drinkt. Neemt u weer een boterham mee. 

De wachttijd is ongeveer 45 tot 60 minuten. Na deze tijd wordt het onderzoek hervat en zullen de opnamen gemaakt worden, dit is hetzelfde als op de dag van het inspanningsonderzoek. 


Myocardperfusie scan

Tijdens het maken van de scan ligt u op een bed. U wordt op het ECG aangesloten, zodat tijdens de scan ook uw hartslag wordt geregistreerd. De camera wordt vlak boven u geplaatst en tijdens de scan draait de camera om u heen. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen tijdens de scan. Een geringe verschuiving kan problemen veroorzaken bij het beoordelen van de scan.


Reizen 

Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure