Home > Onderzoeken > Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie

Het onderzoek in het kort

  • Afnemen van hersenvocht door een ruggenprik
  • U voelt weinig van de prik
  • Uitslag: afhankelijk van het onderzocht
  • U kunt na het onderzoek last hebben van hoofdpijn

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop onderzoek

U krijgt een lumbaalpunctie. Een lumbaalpunctie is hetzelfde als een ruggenprik. Bij een lumbaalpunctie nemen we via een prik in uw onderrug hersenvocht af uit het onderste deel van het harde hersenvlies dat rond uw ruggenmerg en hersenen zit. Het hersenvocht wat in deze ruimte zit, staat in de verbinding met de ruimte rond uw hersenen. Daarom kunnen we bepaalde afwijkingen aan bijvoorbeeld uw hersenen meten door het afnemen van hersenvocht.


Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Meldt dit bij het maken van de afspraak voor de ruggenprik. Zeker wanneer u fraxiparine, dalteparine, marcoumar, fenprocoumon, acenocoumarol, sintrom, sintrommitis, dabigatran of pradaxa gebruikt, moet het gebruik hiervan onderbroken worden. Bij het gebruik van andere middelen kan de ruggenprik meestal ongestoord doorgaan.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier ontvangt onze verpleegkundige u. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de behandelkamer. Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij of u zit op de rand van het bed. In beide gevallen moet u uw rug zo krom mogelijk maken. Met een kromme rug is de prik namelijk een stuk makkelijk uit te voeren. Uw behandelaar ontsmet eerst de huid, hierna volgt de prik. Als de naald eenmaal op de goede plaats zit, voelt u hier nog maar weinig van. Als er voldoende vocht is afgenomen, haalt de behandelaar de naald er weer uit en plakt een pleister op de prikplaats. Soms prikt hij na de prik nog bloed uit de arm om de samenstelling van bloed en hersenvocht te kunnen vergelijken. Vaak moet u na het onderzoek nog enige tijd blijven liggen.


Uitslag

Afhankelijk van welke bepalingen zijn aangevraagd, kan de uitslag al na enkele uren bekend zijn of pas na enkele maanden. Uw behandelaar bespreekt deze met u.


Na het onderzoek

De meeste mensen hebben geen restklachten na de prik. De pleister mag er na een uur af. Zorg ervoor dat u begeleiding naar huis heeft, u mag zelf niet autorijden, fietsen, of met het openbaar vervoer reizen. Ongeveer één op de vier mensen krijgt last van hoofdpijn. Het helpt dan om goed te drinken, vooral dranken met veel cafeïne (koffie of cola) en/of paracetamol te nemen, en een dag rust te houden. Meestal gaat deze hoofdpijn binnen enkele dagen vanzelf voorbij.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure