Home > Onderzoeken > MRI: röntgenonderzoek

MRI: röntgenonderzoek

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek door een sterk magneetveld en korte radiogolven
  • Onderzoek in MRI kan oncomfortabel zijn
  • Sommige mensen ervaren angst in de smalle tunnel
  • Uitslag via uw behandeld arts

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 13 10 Online afspraak maken
Toegangstijden
30 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 13 10
Zuid 0.12

Verloop onderzoek

U heeft ondefinieerbare pijn of vage klachten. Het is niet altijd mogelijk om aan de buitenkant van ons lichaam te zien wat er aan mankeert. Toch willen we weten waar de pijn vandaan komt of wat de klachten veroorzaakt. Een manier om hier achter te komen is door het maken van een MRI. MRI is een beeldvormend onderzoek dat gebruik maakt van een sterk magneetveld en korte radiogolven. Van de magnetische golven voelt u niets. Wel kan lang stil liggen oncomfortabel zijn en ervaren sommige mensen angst in de smalle tunnel.


Voorbereiding

Trek gemakkelijke kleding aan, liefst zonder metalen knopen of ritsen, en laat sieraden zoveel mogelijk thuis. U mag geen metalen of magneetgevoelige voorwerpen bij u dragen. Ook make-up, met name mascara, kan metaaldeeltjes bevatten. Indien u voor een MRI van het hoofd of de nek komt is het verstandig om zo weinig mogelijk en liefst geen make-up te dragen. Als u voor een MRI van de onderbuik komt, moet u met een gevulde blaas komen. Ga 1 uur voor aanvang van het onderzoek niet meer plassen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de onderzoeksruimte. Een gespecialiseerd radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit onder leiding van onze radioloog. Omdat u tijdens het gehele onderzoek stil moet blijven liggen, is het belangrijk dat u een zo gemakkelijk mogelijke houding vindt. De laborant past uw houding aan, afhankelijk van het soort onderzoek, en brengt noodzakelijke hulpstukken aan. Vervolgens schuift hij u in een tunnelvormige magneet. De tunnel is aan beide kanten open. Het gedeelte van uw lichaam dat onderzocht moet worden, komt in het midden van de buis, u ligt er dus maar voor een deel in. Patiënten die last hebben van ruimtevrees mogen een begeleider meenemen. Deze persoon moet uiteraard ook voldoen aan dezelfde veiligheidseisen die voor de patiënt gelden. Het is ook mogelijk om van tevoren een afspraak maken om de ruimte te bekijken.
 
Tijdens het onderzoek staat u via een intercom direct in contact met onze laborant. Hij houdt vanuit de bedieningsruimte constant toezicht op u. Bovendien krijgt u een alarmbel in uw hand, waarmee u zo nodig de laborant kunt aangeven het onderzoek te onderbreken.
Het onderzoek bestaat uit verschillende opnamen. Door schakelingen in het apparaat hoort u tijdens iedere opname een snel, hard, kloppend geluid. Via de intercom of koptelefoon is het mogelijk om muziek af te spelen. Dit kan een cd van de afdeling zijn, u mag ook een eigen cd meenemen.

Soms krijgt u in de loop van het onderzoek een injectie in uw arm toegediend met contrastvloeistof. Dit wil niet zeggen dat er iets ernstig vastgesteld is. De prik voelt hetzelfde als bij bloedafname.


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Deze vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure