Home > Onderzoeken > Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek naar hersenfuncties
  • Het onderzoek bestaat uit 2 onderdelen
  • Duur totale onderzoek: totaal 1 tot 2 dagdelen
  • Uitslag: 3 tot 6 weken na  het onderzoek

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 24 40 Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
075 650 24 40
-

Verloop onderzoek

Heeft u na een herseninfarct of zware hersenschudding last van vergeetachtigheid, of kunt u zich moeilijk concentreren? Misschien heeft u last van een neurologische aandoening. Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen we in kaart brengen welke hersenfuncties nog goed en welke minder goed of slecht werken.


Voorbereiding

Neem, als u er een nodig heeft, uw leesbril mee. Voor mensen die hardhorend zijn en een gehoorapparaat gebruiken, is het belangrijk thuis na te gaan of het apparaat goed functioneert.


Het onderzoek

Uw neuroloog of revalidatiearts, heeft u naar ons doorverwezen. Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige, die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de behandelkamer.

Neuropsychologisch onderzoek
Een neuropsychologisch onderzoek is géén lichamelijk onderzoek. In een neuropsychologisch onderzoek kijken we via een omweg naar het functioneren van uw hersenen. Door het aanbieden van taken doen we een beroep op verschillende gebieden van uw hersenen. Door te kijken hoe u deze taken uitvoert, krijgt onze neuropsycholoog een indruk van het functioneren van uw hersenen. Helaas is het niet toegestaan dat uw partner bij het onderzoek aanwezig is. Het doel van het onderzoek is een objectief beeld van uw functioneren te krijgen, zonder hulp van uw partner.

Bij het onderzoek kijken we onder andere naar uw concentratievermogen, geheugen en uw oriëntatie. Hoe het gesteld is met uw werktempo, taal en ruimtelijk inzicht. Hoe goed u dingen kunt plannen of organiseren. Het gaat hierbij vooral om eventuele veranderingen van de laatste tijd. Omdat bekend is dat emoties invloed hebben op hersenfuncties als waarneming, geheugen en concentratie doet onze psycholoog ook onderzoek naar uw emotionele gesteldheid. Dit kan met behulp van vragenlijsten.

De taken die u bij het neuropsychologisch onderzoek aangeboden krijgt, kunnen wel eens lijken op wat u op school moest doen. Toch is een neuropsychologische test niet zomaar een lijstje met vragen of een oefening. We werken met serieuze testen die langdurig wetenschappelijk onderzoek vereisen.

Onderzoeksgesprek
In een onderzoeksgesprek van ongeveer één uur stelt onze psycholoog allerlei vragen over uw klachten, uw huidig functioneren en uw lichamelijke toestand. Het is belangrijk dat daar ook iemand bij is die u goed kent. Bijvoorbeeld uw partner, dochter, zoon, buurvrouw of vriend(in). Deze persoon kan voor ons onderzoek belangrijke aanvullende informatie verstrekken.

Houdt er rekening mee dat het totale onderzoek 1 tot 2 dagdelen kan duren.


Uitslag

Na afloop werken we alle testresultaten uit en beoordelen deze. Vervolgens maakt onze psycholoog, gemiddeld 3 tot 6 weken na de laatste testafspraak, een afspraak met u om samen de resultaten en conclusie door te spreken. Uw verwijzend specialist ontvangt de uitslag schriftelijk.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure