Het onderzoek in het kort
Uw kind heeft last van lichamelijke klachten. Een manier om de oorzaken van deze klachten op te sporen is door een onderzoek van de gehoorzenuw, oftewel B.A.E.P. Dit is een afkorting voor Brainstem Auditory Evoked Potentials. Tijdens dit onderzoek prikkelen we de gehoorzenuw van uw kind met behulp van geluidstonen en registreren we welke reactie in de hersenen optreedt.
De voorbereiding door de pedagogisch medewerker
Uw kind is naar onze afdeling KNO doorverwezen voor een gehoorzenuwonderzoek. Op de kinderafdeling bereidt een pedagogisch medewerker uw kind op dit onderzoek voor. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Zij vertelt uw kind wat er gaat gebeuren en wat uw kind kan verwachten tijdens het onderzoek. Zij legt uit hoe het apparaat werkt waar het onderzoek mee gedaan wordt en hoe het eruit ziet.
Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk ligt. Misschien kunt u een flesje drinken meenemen of speelgoed dat uw kind geruststelt. U kunt uw kind in de uren voor het onderzoek het beste het gewone dagritme laten aanhouden. Dus niet extra laten slapen of extra vermoeien.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Een verpleegkundige ontvangt u en uw kind op de afdeling KNO. Zij begeleidt u naar de behandelkamer. Eén van de ouders of verzorgers kan bij het onderzoek aanwezig zijn en naast het bed plaatsnemen. Het is niet de bedoeling dat de ouders tijdens het onderzoek wisselen of dat er broertjes en zusjes bij het onderzoek aanwezig zijn.
Onze KNO-arts plakt met behulp van een soort pasta een aantal kleine dopjes op het hoofd van uw kind. De dopjes zijn met kabeltjes verbonden op een toestel. Daarna krijgt uw kind een koptelefoon op zijn hoofd en hoort via de koptelefoon klikjes. De klikjes zijn in het begin van het onderzoek duidelijk hoorbaar en worden geleidelijk steeds zachter. Het toestel registreert hoe de klikjes door de gehoorzenuw worden geregistreerd en doorgegeven aan de hersenen. Het onderzoek is niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek is de kamer verduisterd. Er brandt alleen een schemerlamp. Het is onze ervaring dat, hoe rustiger u zelf bent, hoe rustiger uw kind is en hoe sneller het onderzoek verloopt.
De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek voor uw kind heeft aangevraagd.