Home > Specialismen / expertisecentra > Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging

Specialisme in het kort

  • professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving, levensvragen en spiritualiteit
  • voor alle patienten en hun naasten
  • ongeacht geloofsovertuiging of culturele achtergrond

 

Over geestelijke zorg

Wanneer u ziek bent of bent opgenomen in het ziekenhuis kan dat grote invloed hebben op uw leven en emoties losmaken. U voelt bijvoorbeeld angst, verdriet en onzekerheid. Ook kunt u vragen en gedachten hebben die u bezighouden. Een mens is meer dan een lichaam alleen.

In het ZMC zijn geestelijk verzorgers beschikbaar om met u en/of uw naasten te praten over de dingen die u belangrijk vindt. Wij nemen de tijd om samen met u stil te staan bij wat u voelt en denkt in een gesprek van mens tot mens. Wij hebben aandacht voor wat u belangrijk vindt en zijn opgeleid om u te helpen met deze vragen en gevoelens. Een gesprek kan opluchten en soms helpen om de juiste keuzes te maken of de moed geven om weer verder te kunnen.

 

Voor wie?

Wij zijn er voor alle patiënten, en hun naasten, die zijn opgenomen in het ZMC. Maar ook als u poliklinisch patiënt bent, kunnen wij ondersteuning bieden. Geestelijke zorg is er voor iedereen. Het maakt dus niet uit welk geloof of welke culturele achtergrond u heeft.

 

Wanneer is een gesprek iets voor u?

 

Heeft u de behoefte om:

  • Uw verhaal en ervaringen te bespreken?
  • Met iemand te praten over een moeilijke keuze?
  • De tijd te nemen en na te denken over wat u overkomt en wat u steun geeft?
  • Te praten over wat belangrijk voor u is?
  • Vragen over uw leven of uw geloof te bespreken of te onderzoeken?
  • Of wilt u een ritueel zoals bijvoorbeeld gebed, ziekenzalving of het uitspreken van de shahada?

 

Vragen die u kunt hebben zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe moet ik nu verder?
  • Hoe ga ik om met mijn verdriet en pijn?
  • Wat is de beste beslissing?
  • Waarom overkomt mij dit?
  • Waar leef ik voor?
  • Waar haal ik kracht vandaan?

 

Ons aanbod

Vertrouwelijk gesprek

U kunt met ons praten over wat u bezighoudt, waar u bezorgd over bent of waar u kracht uit haalt. Het onderwerp van het gesprek bepaalt u zelf, niets moet. Soms gaat het gesprek over iets anders dan uw opname, ook dat is goed. De inhoud van het gesprek blijft vertrouwelijk, dus alleen de geestelijk verzorger weet wat er besproken wordt. In uw patiëntendossier staat wel dat er een gesprek was, maar er staat niets over de inhoud. De inhoud van het gesprek wordt alleen met uw  toestemming gedeeld.

 

Ondersteuning bij het maken van een moeilijke keuze

Soms moet u tijdens uw ziekte een moeilijke keuze maken. Bijvoorbeeld om wel of niet een operatie of onderzoek te ondergaan. Of om wel of niet door te gaan met behandelen. Een gesprek met ons kan helpen om meer inzicht te krijgen in alle kanten die bij deze keuze meespelen.

 

Een ritueel

Wij kunnen u begeleiden met een ritueel. Bijvoorbeeld in de laatste fase van uw leven of wanneer u een belangrijke behandeling gaat krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een gebed, zegen, ziekenzalving of meditatie zijn. Ook kan er een ‘ritueel op maat’ ontworpen worden als u iets anders wilt. Het is goed een belangrijk moment in het leven niet zomaar voorbij te laten gaan. Dit kan voor iedereen helpend en steunend zijn. Daarbij maakt het niet uit wat uw geloof of levensbeschouwing is. Als u dat wilt, kunnen uw naasten hier ook bij aanwezig zijn.

 

Contact met iemand van uw eigen geloofsgemeenschap

Als u behoefte heeft aan contact met iemand van uw eigen geloofsgemeenschap (zoals bijvoorbeeld een predikant, pastoor, imam, rabbijn of pandit) voor extra ondersteuning tijdens of na uw opname, kunnen wij een afspraak regelen.

 

Stiltecentrum en wudu-ruimte

Op de begane grond kunt u het stiltecentrum en wudu-ruimte vinden (route Noord 0.5).

De stilteruimte is een ruimte waar u zomaar even binnen kunt lopen, kunt gaan zitten en uw gedachten de ruimte kunt geven. Er is ruimte voor meditatie en gebed. Ook is er plek om een gebed, gedachte of intentie op te schrijven. Een koran en bijbel zijn aanwezig, net als boeken en mappen met inspirerende en troostende teksten. Ook zijn er gebedskleden aanwezig. Wie in afzondering wil bidden, kan het gordijn in de ruimte sluiten. Het stiltecentrum is dag en nacht geopend, u kunt er gewoon  binnenlopen.

De wudu-ruimte vindt u iets voorbij het stiltecentrum, links om de hoek. Hier is ruimte voor een kleine rituele wassing.

 

Herdenkingsbijeenkomsten

Samen met de kinderafdeling en de dialyse afdeling worden er jaarlijks herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Deze zijn voor ouders (en dierbaren) die in het jaar daarvoor een kindje verloren. En ook voor nabestaanden van dialyse-patiënten die in het jaar daarvoor overleden. Ze krijgen hiervoor een uitnodiging. De namen worden genoemd, er worden gedichten gelezen, er klinkt muziek en er is ruimte voor onderlinge ontmoeting.

 

Opleiding en registratie

Wij zijn lid van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGZV) en zijn geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV). Wij zijn academisch geschoold en hebben een levensbeschouwelijke zending of binding.

 

Contact en aanwezigheid

Tijdens een opname in het ziekenhuis kan een verpleegkundige u een gesprek met een geestelijk verzorger aanbieden. U kunt ook zelf een gesprek aanvragen via een verpleegkundige op uw afdeling of tijdens een poliklinische afspraak.

U kunt ons ook zelf benaderen via geestelijkezorg@zaansmc.nl of bellen met

075 650 7176 (Maudy van Klaveren) of

075 650 7158 (Jody van Garderen).

Wij zijn over het algemeen bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure