Home > Patiëntenervaringen > 'Ook een medische bevalling kan supermooi zijn'

'Ook een medische bevalling kan supermooi zijn'


‘Ook een medische bevalling kan supermooi zijn’

Een bevalling samen met je eigen verloskundige is niet voor alle moeders weggelegd. Sommige weten vooraf al dat zij in het ziekenhuis moeten bevallen. Andere komen door complicaties lastminute bij de gynaecoloog terecht. “In het Zaans Medisch Centrum zorgen we ervoor dat ook voor deze vrouwen de bevalling zo gewoon als mogelijk verloopt”, vertelt gynaecoloog Marjolijn Verbruggen.


Samenwerking tussen gynaecoloog en verloskundige

“Vroeger waren de werkterreinen van gynaecoloog en verloskundige redelijk van elkaar gescheiden. Hier in de Zaanstreek werken we nu nauw samen. En dat geldt ook voor het hele team eromheen. De zwangere die eerst alleen bij de verloskundige kwam, komt nu bij dertig weken bij ons voor een controleafspraak. En andersom gaat de zwangere met een medische indicatie ook langs bij de verloskundige voor een kennismaking.” Ook bijzonder: “Blijkt tijdens de bevalling dat de hulp van de gynaecoloog moet worden ingeroepen, dan kan de eigen verloskundige er meestal gewoon bij zijn. Dat is wel zo vertrouwd.” 


Gentle sectio: moeder en kind direct samen

“We weten hoe belangrijk het moment van bevallen is voor jonge ouders. Daarom zorgen we bij een geplande keizerssnede dat alles zo normaal als mogelijk verloopt. We zorgen voor een huiselijke omgeving en hebben oog voor de behoeften van de moeder.” 

“Bij de operatie kiezen we voor een ‘gentle sectio’, een natuurlijke keizersnede. Vader en moeder kunnen de bevalling volgen door een raampje in het operatiedoek. Blijkt het kindje in goede conditie, dan leggen we het op de borst van de moeder. Huid-op-huidcontact zorgt namelijk voor een betere hechting tussen moeder en kind, de borstvoeding komt sneller op gang en baby’s zijn rustiger.”


Bevallen en herstellen in een zorgsuite

Volgens Marjolijn Verbruggen is het Zaans Medisch Centrum in alle opzichten een goed en prettig ziekenhuis om te bevallen: “De Kinderafdeling en de afdeling Verloskunde liggen naast elkaar in één vleugel. Moet je kindje in een couveuse liggen, dan is het prettig om te weten dat jouw zorgsuite heel dichtbij is.”

“In die zorgsuite kun je trouwens vóór, tijdens en na de bevalling verblijven. Verhuizen naar een andere kamer is meestal niet meer nodig.” De zorgsuite is sowieso al van alle gemakken voorzien. De suite heeft een eigen badkamer, tv, magnetron, koelkastje en een bedbank zodat de partner kan blijven slapen. “Zo zorgen we samen voor een huiselijke en vertrouwde omgeving. En dat onderstrepen ook de jonge ouders. Mensen verwachten niet dat ook een medische bevalling supermooi kan zijn.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure