Home > Nieuwsberichten > Nieuwe polikliniek voor klachten bij ontlasting na een darmoperatie

Nieuwe polikliniek voor klachten bij ontlasting na een darmoperatie



11/07/2025

Sommige patiënten durven na een darmoperatie  de deur niet uit omdat ze problemen hebben met de ontlasting. Dat heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Om hen beter te kunnen helpen, is in juni de nieuwe LARS-polikliniek opgericht als onderdeel van de polikliniek Chirurgie.

Maaike Corver is specialistisch coloncare-verpleegkundige in het ZMC. Ze nam initiatief tot het oprichten van de nieuwe LARS-polikliniek omdat de zorg voor deze patiënten haar aan het hart gaat. Maaike: “Als coloncare verpleegkundige begeleid ik mensen met ziekten aan hun dikke darm of endeldarm.”

Winderigheid

De deur niet uit durven gaan vanwege dunne ontlasting die moeilijk op te houden is; van tevoren zeker moeten weten of er ergens een toilet beschikbaar is; last hebben van winderigheid: dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van de problemen in het leven van patiënten met een darmziekte.

Maaike: “Na een operatie van de dikke darm of endeldarm, bijvoorbeeld na kanker, is de kanker vaak weg, maar staat het leven van de patiënten in het teken van deze problemen. Soms weten ze niet dat ook voor deze klachten een behandeling bestaat. Het spreekuur is er voor alle patiënten die na een darmoperatie nog klachten hebben bij hun ontlasting. Dus niet alleen voor de patiënten met dikke darm- of endeldarmkanker, maar ook voor de patiënten met een ontsteking, grote poliepen of ziekte van Crohn.

Beschadigde zenuwen

Na een chemokuur, bestraling of chirurgische ingreep kunnen de zenuwen die de darm aansturen beschadigd zijn. Patiënten voelen dan hun ontlasting niet goed aankomen of kunnen hun kringspier niet goed aansturen. Op de LARS-polikliniek doen we onderzoek naar de oorzaak van de klachten en zoeken we naar de juiste behandeling.

De behandeling kan bestaan uit een verwijzing naar een diëtiste. Of een behandeling met medicijnen. Dit gaat in overleg met de arts. Daarnaast verwijzen we door naar een bekkenbodem-fysiotherapeut die helpt de bekkenbodemspieren te trainen of eventueel elektrostimulatie of bio-feedback toepast.”

Als coloncare verpleegkundig op de polikliniek Chirurgie begeleidt Maaike patiënten voor, tijdens en na de behandeling bij het hele proces. Ze geeft voorlichting over wat patiënten van de behandeling kunnen verwachten, bespreekt de uitslagen van onderzoeken en is aanwezig bij gesprekken van patiënten met de arts. Ze kijkt ook hoe het mentaal met mensen gaat en of ze daarbij iets voor hen kan betekenen.

Schaamte doorbreken

Maaike: “Ik merk dat er vaak nog veel schaamte over dit onderwerp is. Ik vind praten over poep heel normaal. Iedereen bezoekt het toilet dus er is eigenlijk niets vreemds aan. Maar in de dagelijkse praktijk vinden mensen het soms lastig om er over te praten. Wanneer ze bij mij hun verhaal kwijt kunnen, lucht dat soms al enorm op. Alleen al de erkenning van hun problemen is heel belangrijk. Ik geef mensen tips om toch te proberen er open over te zijn in hun omgeving. Soms verwijs ik ook mensen door voor mentale steun naar bijvoorbeeld de geestelijk verzorger of een psycholoog.”

LARS is een afkorting van het Low Anterior Resectie Syndroom. U kunt op de LARS-polikliniek in het ZMC terecht met klachten die zijn ontstaan na operatie van de dikke darm of endeldarm. Ook wanneer u niet in het ZMC bent geopereerd, kunt u bij ons terecht. U heeft daarvoor een verwijzing van uw huisarts nodig. U kunt snel bij ons terecht.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure |