Home > Nieuwsberichten > Weer schaatsen met een nieuwe knie

Weer schaatsen met een nieuwe knie



19/05/2025

Ants Tilma (64) schaatste drie Elfstedentochten en meerdere marathons. Ze vond het verschrikkelijk dat ze moest stoppen met schaatsen door pijn in haar knie door slijtage. Ze hakte de knoop door en orthopeed Robbert Jan Noorda plaatste een nieuwe knie. Tien maanden later schaatste ze haar eerste voorzichtige rondjes weer op het kunstijs.

Ants Tilma: “Ongelooflijk hoe snel het herstel ging. Alleen pootje-over lukt helaas nog niet  pijnvrij. Ik ben altijd een sporter geweest. Wielrennen, zeilen, wandelen en vooral: schaatsen! Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar met de Friese taal en cultuur opgevoed. Daardoor is schaatsen onderdeel van mijn identiteit. Een bocht ‘lopen’ op de schaats geeft het fijnste gevoel dat er is. Je speelt met de zwaartekracht terwijl je benen je als vanzelf over de baan stuwen.

Daarom vond ik het zo erg toen het schaatsen niet meer ging. Ik had te veel pijn. Mijn botten schuurden langs elkaar. Ik had moeite met wandelen, traplopen en ook andere sporten gingen niet meer. Maar ik had nog zoveel wensen. Na mijn pensioen willen mijn man en ik een reis door Scandinavië maken met onze catamaran. Maar zonder operatie zou dat niet kunnen. Uiteindelijk heb ik een doorverwijzing gevraagd aan mijn huisarts om een nieuwe knie te laten plaatsen. Ik kon snel terecht in het ZMC.

Dezelfde dag naar huis

De operatie ging heel voorspoedig en duurde maar een uur. Dezelfde dag mocht ik al naar huis. Ik had alleen enorme pech omdat mijn lijf slecht reageerde op de narcose. Ik was erg misselijk toen ik weer wakker werd en kon geen eten en pijnstilling binnenhouden. Dat was heel vervelend. Na drie dagen ging het herstel zoals ik had gehoopt.

Je kunt zelf veel doen om je herstel te bevorderen. Ik ben zelf voorafgaand aan de operatie alvast beter op mijn voeding gaan letten. Hoe minder kilo’s je mee draagt, hoe beter het is voor je herstellende knie. Na de operatie is het goed om weer snel te gaan bewegen, om alles soepel te houden. Buigen en strekken is belangrijk, dat oefen ik bij de fysiotherapeut en kan ik thuis ook goed doen. Met pijnstilling en krukken kun je al snel weer veel bewegen.

Trainen

Na twee weken mochten de krammen eruit. Dat was fijn, dan kun je weer vrijer bewegen. De spierkracht in mijn been was wel een stuk minder. Dat zie je ook: mijn geopereerde been is dunner dan het andere. Met trainen kan dat gelukkig herstellen. Ik fietste thuis eerst op een hometrainer, nu weer op de racefiets en ik bezoek regelmatig de fysiotherapeut. Die geeft ook speciale oefeningen zodat ik straks hopelijk weer pijnvrij pootje-over kan schaatsen.

Ik vond het spannend om aan de operatie te beginnen. Niemand kan je garanderen dat je daarna weer op het ijs kunt staan. Maar ik ben heel blij dat ik het aangedurfd heb. Het heeft de kwaliteit van mijn leven enorm verbeterd. En… binnenkort vertrek ik met mijn man voor drie maanden naar Scandinavië met de catamaran! Ik kan -voorzichtig aan- het leven weer leiden dat ik voor ogen had.”

Snel aan de beurt

Patiënten kunnen binnen één week terecht in het ZMC voor een eerste afspraak op de poli orthopedie. Tijdens dat bezoek wordt met onderzoek en een röntgenfoto de diagnose en het behandeladvies direct bepaald.

Meer weten? Lees hier verder over de Visionaire methode. Of kijk op de pagina van de knie-polikliniek van afdeling Orthopedie.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure |