Home > MijnZMC > Medisch termen

Medisch termen

De informatie in MijnZMC is vaak erg medisch geschreven. Uw behandelend arts schrijft in uw dossier als naslag voor zichzelf en voor andere zorgverleners die bij uw zorg betrokken zijn. Uitslagen zijn meestal ongecorrigeerd en niet op u als patiënt afgestemd. Ook kan het voorkomen dat u context mist. Om u op weg te helpen, vindt u op deze pagina meer informatie over medische termen.   


Bron van onderstaande informatie: Universiteit Leiden. (2016). De belangrijkste medische termen op een rij. Geraadpleegd van Studylibnl.com

Medische termen zijn er om informatie kort en krachtig weer te geven. De term ‘gastroduodenostomie’ bijvoorbeeld, betekent in het Nederlands ‘operatief een nieuwe verbinding of opening maken tussen de maag en de twaalfvingerige darm’. Met een enkel woord kan hier dus meer worden gezegd. Daarnaast worden medische termen internationaal gebruikt. Over de hele wereld kunnen medici elkaar dus goed begrijpen.

Medische termen zijn vaak uit drie verschillende delen opgebouwd. Als u dat herkent, kunt u medische termen 'uitpuzzelen'. Een voorbeeld is: 

inter = tussen (voorvoegsel)
cost = rib (stamwoord)
itis = ontsteking (achtervoegsel)
INTER-COST-ITIS (=ontsteking tussen de ribben)


Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure