Home > Nieuwsberichten > "Alle zorgvragers zijn enorm dankbaar dat jij er voor hen bent"

"Alle zorgvragers zijn enorm dankbaar dat jij er voor hen bent"26/03/2021

Mijn naam is Renee Grotendorst, ik ben 20 jaar oud en zit in het laatste jaar van de verpleegkunde opleiding. Op mijn 16de moest ik de keuze gaan maken wat ik wilde studeren. Deze keuze was voor mij niet lastig om te maken. Ik was gek op het zorgen voor mensen en had een grote interesse in het menselijk lichaam. Hierdoor was de keuze snel gemaakt en begon ik in 2017 aan de opleiding hbo-verpleegkunde. 


Stages 

Mijn eerste stage was in de ouderenzorg. Wat een spanning om de eerste keer bij iemand aan te kloppen. Om in iemands zijn privéleven binnen te stappen. Je komt binnen bij iemand die kleinkinderen heeft van jouw leeftijd. Een van de meest kwetsbare doelgroepen die afhankelijk is van jouw hulp. 

Mijn tweede stage heb ik gelopen in de revalidatiezorg, waar mensen opnieuw moeten leren hoe de dagelijkse dingen van het leven werken. Het verdriet is groot en wanhoop is te zien in de ogen van de zorgvragers. Het ‘normaal’ is voor deze mensen ver weg, maar elke kleine stap die gemaakt wordt is een overwinning.
In mijn derde jaar van mijn opleiding kwam ik voor het eerst in een ziekenhuis. Overal mensen in het wit en daar hoorde ik nu ook echt bij. Ik liep stage op de afdeling interne, long en oncologie. Iedere dag komen hier andere zorgvragers met verschillende ziektebeelden. De ene dag vreugde omdat een behandeling goed aanslaat en de andere dag stress en drukte over spoed situaties die ontstaan.


Afstudeerstage

Ik ben nu begonnen met mijn afstudeerstage, de laatste maanden van mijn opleiding zijn aangebroken. Dagelijks krijg ik de vraag: ‘Wat ga je doen als je afgestudeerd bent?’. Wat is dit een ingewikkelde vraag. Het vak verpleegkunde heeft veel mogelijkheden. Je hebt verschillende instellingen en daarin weer verschillende specialismen. In september moest ik de keuze maken welke minors/keuzevakken ik wilde volgen. Maar wat waren hier dan ook veel opties in. Ik heb in mijn jaren van de opleiding veel gezien. Er was 1 ding op mijn lijstje dat ik nog miste, de leeftijd 0 t/m 18, de kinderverpleegkunde. Mijn keuze is hierdoor gegaan naar de minor kind, onderwijs van de zwangerschap t/m kinderen van 18 jaar. Aansluitend op mijn keuzevak ben ik op mijn huidige afdeling terecht gekomen. De afdeling verloskunde/gynaecologie in het Zaans Medisch Centrum. Op de afdeling bieden zorg wij aan de gynaecologische patiënten rondom operaties en behandelingen. Daarnaast komen er zwangere met angsten, klachten of behandelingen waarbij de nodige zorg wordt geboden. Op de verloskamers begeleid je de zwangere tijdens de zware bevalling maar vang je ook het wonder van het nieuwe leven op. De pasgeborene en de ouders worden als gezin opgenomen en worden ondersteunt in de eerst dagen van de kraamperiode.

Al deze stages hebben 1 ding in gemeen. Alle zorgvragers zijn enorm dankbaar dat jij er voor hen bent. In de meeste gevallen is een luisterend oor bieden al genoeg. De angsten en emoties kunnen uiten kan een grote opluchting zijn. Als verpleegkundige ben je aanwezig in de kwetsbaarste maar ook de bijzonderste periodes van mensen hun leven. De afwisseling en contact met de patiënten is waar je het voor doet. Ik ben blij met de keuze van mijn opleiding tot verpleegkundige en ga iedere dag met plezier naar mijn werk.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure