Home > Nieuwsberichten > Coronapatiënten eerder naar huis dankzij app

Coronapatiënten eerder naar huis dankzij app30/12/2020

Dankzij een app met thuismonitoring kan het Zaans Medisch Centrum coronapatiënten vervroegd naar huis sturen. Dat bevordert de doorstroom van patiënten. Het ziekenhuis spreekt van een succesvol project.

Het Zaans Medisch Centrum is in december gestart met de Covid-19 thuisapp van Luscii Vitals. Er zijn al enkele andere ziekenhuizen in Nederland die deze of soortgelijke apps gebruiken. Meerdere coronapatiënten maken daar tot nu toe bij het ZMC gebruik van.

Dit zijn veelal patiënten die thuis nog nabehandeld worden met zuurstof, meldt het ziekenhuis. Ze geven twee keer per dag belangrijke gegevens door over hun fysieke toestand. Het gaat onder meer om eventuele kortademigheidsklachten, problemen met bewegen en het zuurstofgehalte in hun bloed. Patiënten kunnen zelf hun zuurstofgehalte meten met een zuurstofsaturatiemeter en kunnen zichzelf, als dat nodig is, extra zuurstof toedienen.


Eerder naar huis

Voordat de patiënt het ziekenhuis verlaat, worden de huisarts en huisartsenpost al op de hoogte gebracht, zodat zij op de hoogte zijn als er toch extra medische ondersteuning nodig is.

Door de app kan het ziekenhuis de herstellende coronapatiënten op afstand monitoren. Daardoor kunnen patiënten eerder naar huis om daar verder te herstellen. „We bekijken dagelijks de ingevoerde waarden en bellen minimaal twee keer per week met de patiënt”, zegt Verpleegkundig Specialist Linda Brandjes.

„Als de saturatie verslechtert of de klachten nemen toe, dan zien wij dit snel en nemen contact op met de patiënt. Dat werkt heel goed en ook de patiënten vinden de thuismonitoring prettig.” Volgens Brandjes komen patiënten in aanmerking voor thuismonitoring als ze stabiel zijn, drie liter zuurstof of minder nodig hebben en digitaal vaardig genoeg zijn voor het gebruik van de app.


 

Bron: Dagblad Zaanstreek, 30 december 2020

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure