Home > Nieuwsberichten > EARL-accreditatie voor PET-CT scanner Zaans Medisch Centrum maakt wereldwijd onderzoek mogelijk

EARL-accreditatie voor PET-CT scanner Zaans Medisch Centrum maakt wereldwijd onderzoek mogelijk



06/07/2021

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) beschikt sinds 2019 over een eigen PET/CT-scanner. Zo’n 1.000 kankerpatiënten per jaar krijgen dankzij de scanner een nauwkeurige diagnose en een snellere behandeling.
Met het behalen van de EARL-accreditatie voldoet de PET/CT-scanner nu ook aan de hoogste kwaliteitseisen, nodig om wereldwijd samen te werken aan wetenschappelijke initiatieven en klinische onderzoeksprojecten.

Accreditatie maakt internationale kennisdeling mogelijk
EARL is een Europese standaard waarin eisen voor de beeldkwaliteit van PET-scans op Europees niveau zijn vastgesteld. PET-scans worden zo op een uniforme en reproduceerbare manier gemaakt. Dit waarborgt een continue hoge kwaliteit. Scans die gemaakt zijn volgens de EARL-standaard, zijn uitwisselbaar met andere internationale centra zonder kwaliteitsverlies.
Met het behalen van de EARL-accreditatie kan het ZMC nu ook deelnemen aan internationale multicenteronderzoeken. Met AUMC bestaat al zo’n samenwerkingsverband, waarbij de nucleaire geneeskundigen onderzoek en studieresultaten met elkaar uitwisselen.

Het hoogst haalbare uit medische technologie
Het behalen van de accreditatie heeft het nodige gevraagd van de afdeling nucleaire geneeskunde. Alle eer voor de nucleair geneeskundige, nucleair laborant en klinisch fysicus die nauw hebben samengewerkt om dit doel te bereiken. Klinisch fysicus René Kroes: “We streven altijd naar het optimale gebruik van alle aanwezige medische technologie. Met deze accreditatie laten we zien dat we ook met onze PET-CT scanner in het ZMC aan de hoogste kwaliteitsstandaard voldoen.”

The European Association of Nuclear Medicine (EANM)
De EANM is de overkoepelende organisatie voor nucleaire geneeskunde in Europa. Dit instituut heeft in 2010 het AERL FDG-PET/CT-accreditatieprogramma opgezet met als doel de kwaliteit van de nucleaire geneeskunde te verbeteren en wetenschappelijke initiatieven en klinische onderzoeksprojecten binnen de Europese Unie te bevorderen. 
Meer informatie vindt u op de website van de European Association of Nucleair Medicine.

https://www.eanm.org/

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure