Home > Nieuwsberichten > Herdenkingsbijeenkomst voor ouders die een kindje verloren

Herdenkingsbijeenkomst voor ouders die een kindje verloren14/12/2023

Vandaag op 'Wereldlichtjesdag' organiseerden de ZMC-afdelingen verloskunde en geestelijke zorg samen met Verloskundigenpraktijk Lavita een herdenkingsbijeenkomst voor ouders die een kindje verloren in het ZMC tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte.

Miranda Boom, obstetrieverpleegkundige is blij dat er op deze wijze aandacht is voor de heftige periode waar ouders doorheen gingen: "Het is fijn om mensen terug te zien nadat je ze in een moeilijke periode hebt begeleid. Je hoort hoe het nu met ze gaat en hoe ze de zorg in het ZMC ervaren hebben."

Veel impact
Maudy van Klaveren, geestelijk verzorger, vertelt dat het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap niet altijd serieus genoeg genomen wordt door de omgeving: "Ouders krijgen soms reacties te horen als 'Gelukkig was het pas 26 weken'. Mensen gaan er aan voorbij dat het veel impact kan hebben. Het niet erkennen van het verlies door de omgeving kan heel eenzaam maken. Dat is de reden dat wij de herdenking organiseren."

Miranda: "De bijeenkomst is speciaal voor mensen die het afgelopen jaar in het ZMC een kindje verloren en ook hun naasten zijn welkom. We willen deze mensen meegeven dat de naam van het kindje blijft klinken. Dat ze niet vergeten worden. Dat geeft troost. Zo tonen we ons medeleven en respect naar de ouders en vormt het een speciale afsluiting van de periode in het ZMC.

Magnoliaboom
Tijdens de herdenking -die geen religieuze insteek heeft- worden er gedichten voorgelezen, kaarsjes aangestoken en verzorgt een harpist live muziek. Maudy draagt een tekst voor: "Bij het verwerken van verlies is het soms moeilijk om onder woorden te brengen wat je ervaart. De tekst die ik voorlees kan helpen om mensen woorden te geven aan hun verdriet. Dat kan ze verder helpen in het verwerkingsproces."

Na de bijeenkomst kunnen de ouders een speciale hanger met de naam van hun kindje uit de takken van een magnoliaboom op het binnenplaatsje halen en me naar huis nemen. Die hanger kregen ze na het verlies van hun kindje van de verpleegkundige en mochten ze in de herdenkingsboom hangen.

Na afloop van de bijeenkomst is er tijd om na te praten voor iedereen die dat prettig vindt. Maudy en Miranda zijn daarvoor beschikbaar samen met hun collega's van de commissie Stilgeboorte Madelon Cordes, Linda Vlug en Irene Loor.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure